Fajter

Politika

Премијерка изјавом о "такозваним истраживачким медијима" изазвала гнев поменутих; "Ана Брнабић показала елементарно незнање", сматра стручна јавност

Autor: Фајтер / Данас / од 14.12.2017.

Изјава премијерке Ане Брнабић да "такозвани истраживачки медији без икакве одговорности копају по имовини функционера" изазвала је буру негодовања у стручној јавности.

Саговорници Данаса сматрају да сем што је премијерка показала елементарно незнање, њене речи представљају атак на слободу медија.

Главни уредник КРИК-а Стеван Дојчиновић оцењује да Ана Брнабић наставља да ради оно што раде њене колеге из владе, да се јавно обрачунава са новинарима, "што је недопустиво".

Фото: Принтскрин

"То није говор који би смела премијерка да користи, ниподаштавање новинара и јавни обрачун са њима. Разумем да је љута јер смо истраживали њену имовину у оквиру наше базе, али подсећам да смо за то добили највећу светску награду за новинаре који креирају базе података, тако да је потпуно непримерено да нас назива "такозваним новинарима"",  каже Дојчиновић за Данас.

Главни уредник "VOICE" Динко Грухоњић сматра да председница Владе Србије говори о "такозваним" истраживачким новинарима, "јер је свесна да је она такозвана премијерка".

"Њене речи су још један у низу притисака на слободне медије у овој земљи. Иначе, једва чекамо да донесу Закон о пореклу имовине, а до тада ћемо наставити да новинарски истражујемо - гле изненађења - пре свега представнике актуелне власти, с њима повезане особе и њихову имовину. Веровали или не, председнице владе, новинарима је то посао. Не мешајте се у наш, ако се већ не мешате у свој", поручио је Грухоњић.

Уредник БИРН-а Слободан Георгиев каже за Данас да председница Владе Србије није експерткиња у области медија, што не значи да нема право да оцењује начин рада појединих новинара.

"Она је и на РТС-у поновила оно што је раније тврдила, да неки новинари нешто раде против људи из власти, а то је прича коју слушамо од Вучића и његове СНС већ четири године уназад. Таква врста квалификовања медија са највишег места постала је рутинска ствар и део кампање власти да дисквалификује и обесхрабри свакога ко би се бавио оним што је основни посао медија и новинара, а то је извештавање о раду Владе и преиспитивање одлука Владе", истиче Георгиев. Наш саговорник је изнео интересантан предлог који би могао да реши "несугласице" између власти и новинара.

"Ако су медији лагали, од начина на који је СНС преузео контролу у области медија, преко Ер Србије, Београда на води, имовине Синише Малог и Александра Вулина, очекивао бих од Владе и владајуће коалиције да у парламенту, на пример, организује јавно слушање, да позове новинаре које назива лажовима и страним агентима и да им да могућност да објасне наводе из својих истраживања", истиче Георгиев и додаје да тако раде озбиље и кредибилне и демократске власти, "а ове које ми имамо, које су у основи ауторитарне, раде на томе да зауставе објављивање било чега што би довело у питање њихов кредибилитет или оспорило одлуке које су донете у било којој области".



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti