Fajter

Politika

ГЉИВИЦА ДАЧИЋ: "Шпанија је НАЈВЕЋИ ПРИЈАТЕЉ Србије у Европи; Нећемо признати никакве једностране акте каталонске власти

Autor: Фајтер / Н1 / од 06.10.2017.

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је Шпанија највећи пријатељ Србије у ЕУ и додао да Београд неће признати "никакве једностране акте" које власти у Каталонији, после спроведеног референдума о независности, буду донеле у наредним данима.

Гостујући на Радио-телевизији Војводине, Дачић је казао да је веома важно да се у наредним данима види јасна подршка Београда очувању територијалног интегритета Шпаније.

"Симболично сам данас позвао амбасадора Шпаније, земље која веома често наступа оштрије од нас на међународном плану када је реч о заштити територијалног интегритета Србије јер они улазе у детаље. Хтео сам да пошаљем јасну поруку, као што Шпанија чврсто стоји иза нашег интегритета, тако и Србија подржава територијални интегритет Шпаније", рекао је Дачић.

Према његовим речима, Србија не жели да се на примеру Каталоније примени оно што је примењено на Косову јер се ради о "једностраним актима који нарушавају међународно право".

"У случају Косова они су мислили да ће то бити јединствен случај. Биће оваквих случајева још у Европи", оценио је министар.

Дачић је оценио и да би ЕУ "највероватније веома лако" једногласно утврдила признање независности Косова као услов за улазак Србије у Унију да како је рекао, нема пет чланица ЕУ које нису признале Косово, првенствено Шпаније и Кипра.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti