Fajter

Sport

TOP PET NAJBOGATIJIH OLIMPIJACA: Federer i Vilijams se našli na listi, a evo ko je na PRVOM mestu!

Autor: Glas javnosti

Ako ste se ikada pitali ko su najbogatiji sportisti na Olimpijskim igrama, za vas smo pripremili top listu njih petoro. Svako od njih osvajao je olimpijske medalje, a nekima od njih pobede su donele i status milijardera.

Svet sporta ispunjen je brojnim izazovima. Uspešni sportisti moraju da budu spremni na brojna odricanja, konstantan trud i rad. Ipak, profesionalni sportisti znaju da će im se sve na kraju isplatiti, kada se proslave, postignu uspeh i dobiju prve sponzore.

Ukoliko osvoje medalju na prestižnom događaju poput Olimpijade, neretko dobijaju premijum nagrade od svojih sponzora, timova i država koje predstavljaju. Ovo je lista najbogatijih olimpijaca:

5) Serena Vilijams 

Bogatstvo nekadašnje prve teniserke sveta procenjuje se ukupno na 225 miliona dolara. Vilijams je osvajala zlato na Olimpijadi čak tri puta. Njen prihod od turnirskih nagrada doseže skoro 94 miliona dolara, što je dvostruko veća zarada u odnosu na profit drugih sportistkinja.

U proseku, Vilijamsova je zaradila više od osam miliona dolara godišnje kroz svoju tenisku karijeru, zaradivši još 20 miliona tokom istog perioda zahvaljujući sponzorskim ugovorima sa brojnim poznatim kompanijama. Ona je, takođe, vlasnica kompanije koja investira u startapove i poslovanja širom sveta, a njena lična modna linija joj donosi pozamašne količine novca.

4) Rodžer Federer 

Osvajač dvadeset Grand Slem titula jedan je od dvojice aktivnih sportista koji su zaradili 100 miliona dolara od svojih sponzorstava (drugi je Tajger Vuds). Tridesetdevetogodišnjak nastavlja da bude šampion u svojim sponzorskim ugovorima, sarađujući sa ukupno trinaest svetskih brendova.

Bogatstvo legende švajcarskog, ali i svetskog tenisa, procenjeno je na 450 miliona dolara. Federer ove godine ponovo neće biti u situaciji da se takmiči za zlatno oličje Olimpijade zbog povrede kolena. 

3) Flojd Mejveder JR

Američki bokser, osvajač bronzane medalje na Olimpijadi 1996. godine, skoro je tvrdio da je milijarder, sa bogatstvom koje se procenjuje na 1,2 milijarde dolara umesto 450 miliona kako tvrde mediji.

Sa svoje 44 godine tvrdio je da veći deo njegove zarade potiče od dva blokbasterska meča  - UFC sa Konorom Mekgregorom (350 miliona dolara) i Manijem Pakijaom (300 miliona dolara). Bokser najviše zarađuje od svojih profesionalnih borbi, ali se neretko i razmeće svojim novcem, što možete videti na njegovom Instagram nalogu.

2) Ana Kasprzak

Ana Kasprzak je danska jahačica koja je učestvovala na Olimpijadama 2012. i 2016. godine. Sa strašću prema konjima, vodi privatnu dresurnu štalu u Haderslevu u Danskoj. Konje jaše profesionalno, ali i iz zadovoljstva, a njeno ogromno bogatstvo potiče od, danskog proizvođača obuće, čiji je naslednik, zajedno sa majkom i bratom. Generišući prihod od 1,5 milijardi dolara godišnje, njihova porodična kompanija prodaje svoje proizvode u 90 zemalja širom sveta.

Sa bogatstvom u visini od 1.1 milijarde dolara 2019.godine, Ana je bila jedna od samo osam milijardera sa manje od 30 godina, a svrstava se u grupu najbogatijih milenijalaca.

1) Jon Cirjak 

Verovatno ste iznenađeni činjenicom da najbogatiji Olimpijac sveta dolazi iz Rumunije, tačnije grada Brašova. Njegovo bogatstvo procenjuje se na 1,7 milijarde dolara. Jon Cirjak, takozvani Brašovski Buldožer, sada ima 82 godine, a učestvovao je u Olimpijadi 1964. godine kao deo hokejskog tima, pre nego što je napravio ime za sebe u svojstvu tenisera, a potom i trenera zvezda. Pored hokeja bavio se i tenisom, koji ga je na kraju učinio milionerom, ali je svet biznisa njegove milione pretvorio u milijarde. Cela priča je počela nakon pada komunizma u Rumuniji, kada je osnovao prvu privatnu banku u zemlji. Kasnije se otisnuo u vode investicija, uključujući osiguranje, lizing kuće, prodaju automobila, nekretnine i lokalne aviokompanije. 2007. godine, našao se na listi 1.000 najbogatijih ljudi sveta i postao je prvi Rumun čije se ime našlo na tom spisku. Prema navodima, 2014.godine proglašen je za najbogatijeg sportistu sveta, ukravši krunu Majklu Džordanu.

(Glas javnosti)



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti