Fajter

Politika

ИВИЦА ДАЧИЋ: Мера коју је Хрваска изрекла Александру Вулину није уобичајен у дипломатији; Српска срамота у Паризу резултат лоших међуљудских односа

Autor: Фајтер / Н1 / од 25.04.2018.

Министар иностраних послова Ивица Дачић рекао је да је мера коју је Хрватска изрекла министру Александру Вулину неуобичајена у дипломатији, да је неуобичајено да се ноте шаљу телефаксом или мејлом, а да је ова стигла ноћу телефаксом у амбасаду Србије.

Дачић је то рекао за ТВ Пинк и подсетио да ће Влада Србије о томе расправљати сутра и да ће донети контра мере, не наводећи које.

Он је рекао да на предстојећем самиту у Софији ЕУ-Западни Балкан учесници нису статусно дефинисани, да "Косово не учествује ту као нека држава" и да за Србију то неће бити проблематично.

Ситуација у дипломатско-конзуларном представништву Србије у Паризу је последица је лоших међуљудских односа, и оно не може да опстане на овакав начин, рекао је шеф дипломатије Ивица Дачић.

Он је рекао за телевизију Пинк да је у складу са својим овлашћењима формирао радну групу која је предложила мере, сагледала ситуацију, да је општи закључак да су нарушени међуљудски односи и да представништво не може више да опстане на овакав начин.

Рекао је да се као увек консултовао с председником републике Александром Вучићем када су у питању људи који воде дипломатско-конзуларна представништва које ће мере донети.

"То не сме да се дешава у нашој дипломатској мрежи, јер баца сенку и даје лошу слику", рекао је он.

Дачић је раније изјавио да ће наредних дана бити одлучено да ли ће бити амбасадор Србије у Француској Рајко Ристић бити опозван са функције због проблематичног понашања у Паризу, а да ће бити одлучено и о судбини директора Културног центра у Паризу Радослава Павловића.

Медији у Србији писали су да је Ристић у амбасади организовао прославе које не приличе дипломатским представништвима.

После последњих инцидената Културни центар Србије у Паризу је затворен, а Министарство спољних послова послало је државног секретара Ивицу Тончева и генералног секретара Вељка Одаловића да изврше наџор.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti