Fajter

Politika

ГАЋЕ ИМ СЕ ВЕЋ ТРЕСУ, НЕ ЗНАЈУ ГДЕ БИЈУ: Скарабуџена не зна ни која је њена функција, али зато спрема ПИСМО ЕВРОПСКОЈ КОМИСИЈИ о Каталонији и Косову

Autor: Фајтер / Данас / од 03.10.2017.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да председник Србије Александар Вучић и Влада Србије припремају писмо за Европску комисију, у којем ће поставити низ питања у вези са ставом комисије да се случајеви Каталоније и Косова не могу поредити.

Брнабић је после хитних консултација у председништву Србије новинарима казала да ће она однети писмо када буде путовала у Брисел у раније договорену посету, 10. и 11. октобра.

Она је рекла да је Србија изненађена ставом ЕК и свим оним што је говорио портпарол комисије.

Међу питањима садржаним у писму биће и питање "да ли међународно право важи за Европску унију или постоји неко друго међународно право које важи за све остале који нису чланови ЕУ".

"Овде је до те мере толико нелогичности, невероватних и нефер ствари према Србији и њеним грађанима. Као влада хтели смо да реагујемо пошто је ствар од великог значаја", навела је премијерка Србије.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је став Европске комисије да је референдум о независности Каталоније нелегалан, најбољи пример двоструких аршина и лицемерја светске политике.

Вучић је позвао је премијерку Ану Брнабић на хитне консултације данас поподне после саопштења Европске комисије у коме се каже да се случајеви Каталоније и Косова не могу поредити.

Портпарол Европске комисије Маргаритас Скињас изјавио је данас да Каталонија и Косово нису случајеви за поређење. На конференцији за новинаре у Бриселу, одговарајући на питања о референдуму о независности Каталоније, Скињас је рекао да је Шпанија држава чланица Европске уније.

"Када је реч о признању Косова, то је врло специфичан контекст. То је ствар више... резолуција УН и међународне заједнице. Веома специфичан контекст, са специфичним разлозима", рекао је Скињас.

Додао је да за Европску комисију Каталонија и Косово "нису ситуације за поређење".



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti