Fajter

Ekonomija

СЛИНИША УМЕ ДА БРОЈИ САМО ДО 24 (стана): Председник Фискалног савета Павле Петровић поручио Малом, "Не рачуна се дуг тако како га ти рачунаш"

Autor: Фајтер / Данас / од 05.10.2017.

Председник Фискалног савета Србије Павле Петровић оценио је за НИН да ће расходи за плате у јавном сектору пензије у 2018. години бити у складу са могућностима па би од наредне године могле да расту у складу са привредним растом.

Пензије би расле тако да се све или барем половина одузетих, изнадпросечних, пензија врати, док у случају плата постоји простор да се надокнади половина умањења, рекао је Петровић.

Суштина је, објаснио је он, да ни пензије, ни плате у јавном сектору не смеју наредне године расти више од номиналног раста бруто домаћег производа (БДП) који процењујемо на пет одсто.

Тачно је да смо разматрали и повећање свих пензија за пет одсто, али не сматрамо да је то оправдано, ни економски, а ни правно, додао је Петровић.

Петровић је против и наставка забране запошљавања у јавном сектору, јер после три године "узима данак" и почиње негативно да утиче на квалитет јавног сектора и државне управе.

Процена Фискалног савета је и да ће у 2018. години у буџету бити простора са смањење пореза и доприноса на рад, односно између 15 до 25 милијарди динара које се за то могу искорисити, рекао је Петровић.

То се може искористити на смањење пореза на зараде и доприносе са 64 на 62 одсто, односно на 60,5 одсто ако би за то било издвојено 25 милијарди. И то не подразумева повећање ПДВ, прецизирао је он.

Петровић је рекао и да је градоначелник Београда Синиша Мали у дуг Града, који је израчунао на 1,2 милијарде евра, рачунао и камате које ће се плаћати убудуће и укупне обавезе јавних комуналних предузећа, укључујући и њихове текуће обавезе.

Дуг се тако не рачуна, рекао је Петровић и навео да је Фискални савет израчунао да је дуг Града за време мандата смањен за највише 100 милиона евра, иако Мали тврди да је смањење око пола милијарде.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti