Fajter

Ekonomija

КУНЕМ СЕ У 24 СТАНА! Синиша Златоусти најавио ПРИБЛИЖАВАЊЕ плати од 500 евра и УЛАЗАК У ЗЛАТНО ДОБА, само пробајте да не умрете од глади у наредних ПАР ГОДИНА

Autor: Фајтер / Б92.нет / од 13.09.2018.

Министар финансија Синиша Мали каже да а синдикатима и послодавцима жели да се у наредних пар година минимална зарада изједначи са минималном потрошачком корпом.

Истиче да је стопа раста привреде у првих шест месеци ове године 4,9 одсто.

"Раст БДП-а је међу две највеће стопе раста у Европи у овом тренутку. Расте нам и грађевинска индустрија и прерађивачка индустрија и пољопривреда. Стопа незапослености данас је 11,9, а 2013. године је била 25,9", напомиње министар.

Каже да у области фискалне политике имамо суфицит у буџету већ две године заредом.

"Уштедели смо више и то је новац који остаје у буџету. Што се инвестиција тиче, имамо 1,4 милијарде евра инвестиција у првих шест месеци што је за 15,6 одсто више него прошле године. Управо због тих резултата ми идемо са никада већим пензијама од 1. октобра, идемо са повећањем плата у јавном сектору до краја године", напомиње Мали.

Додаје да Србија иде ка златном добу.

"Са овим имамо реалне основе за повећање пензија и основе за повећање плата. Стижемо и престижемо и земље у окружењу и приближавамо се том неком нивоу од 500 евра просечне плате. Стопа раста од 4,9 одсто је највећа у последњих 10 година", сматра Мали.

Напомиње да је минимална цена рада подигнута на 155 динара по сату.

"Први пут смо прешли ту психолишку границу од 27.000 динара. Желимо да повећавамо просечну плату и да заједно са синдикатима и послодавцима дођемо до тога да у наредних пар година минимална зарада буде изједначена са минималном потрошачком корпом", истиче министар финансија.

Каже да је предстојећа посета председника Србије Кини веома важна.

"Очекујемо не само добру презентацију Србије и резултата већ очекујемо и потписивање бар десетак уговора од милијарду и пет стотина милиона долара, као и нове инвестиције ", закључује Мали.

 

Фајтер / Б92.нет / од 13.09.2018.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti