Fajter

Ekonomija

ЛСВ тражи да се раскине или ревидира Енергетски споразум са Русијом

Autor: Фајтер/Агенције од 26. 04. 2017.

Генерални секретар Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Бојан Костреш поново је данас позвао Владу Србије да "више не губи време, не чека и не отеже" са раскидањем или "барем ревизијом" Енергетског споразума са Руском Федерацијом.

"Крајњи је тренутак да се заштите интереси Србије, а нарочито интереси грађанки и грађана Војводине. За почетак, Министарство енергетике је дужно да јасно саопшти колико нафте се вади у нашој земљи, којом динамиком и какви су приходи државе од пословања НИС, уместо да упорно ћути док се полемика о штети која се наноси води у медијима и стручној јавности", навео је Костреш у саопштењу за јавност.

Он је додао да је јасно је да Енергетски споразум не може бити редефинисан "преко ноћи" и да је свестан да је за то потребно време, "али се мора почети".

"Промениле су се разне власти, али нико и никада није пристао на то да приволи компанију која је сада у већинском руском власништву да уместо три плаћа рудну ренту барем седам одсто колико она износи по закону, а камоли да утврди ко је крив за лош уговор који је Србији намакао енергетску омчу око врата и поклонио необновљиве ресурсе", казао је Костреш.

Према његовим речима, само на тој разлици, плаћајући рудну ренту три уместо седам одсто, руска компанија је већ уштедела више од 200 милиона америчких долара.

"Сав тај новац је закинут држави, а највећим делом директно из новчаника Војводине и њених локалних самоуправа, које трпе штете од те експлоатације, а притом немају новца да реше питање водоснабдевања или канализације", навео је Костреш.

Према његовим речима, Руска Федерација је купила НИС за 400 милиона евра иако је процењена вредност била 2,2 милијарде евра, уз обећање да ће бити изграђен "Јужни ток", али и спречена независност Косова.

"Уз огромну имовину НИС, преузели су налазишта нафте и гаса вредна седам милијарди евра, као и геотермалне изворе. Штета и отимање није мање, само зато што штету прави и отима руска компанија", казао је Костреш.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti