Fajter

Ekonomija

Шеф Мисије ММФ: О повећању плата и пензија на јесен

Autor: Фајтер/Агенције од 05. 07. 2017.

Шеф Мисије ММФ за Србију Џејмс Руф изјавио је данас да ће приликом наредне посете Мисије, у септембру или октобру, бити разговора о евентуалном повећању плата и пензија, и уједно је истакао да је у том смислу потребна умереност.

Руф је, на конференцији у Влади Србије, рекао да ће се Мисија ММФ вратити у Србију да разговара о наредној ревизији у септембру или октобру, и да је то прилика да се разговара и о овом питању, односно детаљније о фискалној политици.

Уколико се настави досадашњи тренд, кад је реч о приходима, могло би да се очекује да они расту и 2018. године. То указује на могућност да потенцијално буде додатног простора идуће године за повећање примања, али о томе ћемо разговарати када дођемо поново", рекао је Руф.
Руф је поручио да је циљ програма ММФ и напора Владе Србије да се повећају плате у целој земљи, додавши да се у томе успева са повећањем запослености и зарада, те да је најбољи начин држање фискалне ситуације под контролом.

Пензије и зараде, ова врста расхода, треба и даље да буде обуздавана у проценту БДП , рекао је Руф, што, према његовим речима, значи да ће доходак у целој економији расти у складу са растом Бруто друштвеног производа. Он је рекао да то даје простора и за раст зарада у јавном сектору, али да то не буду повећања која би ишла испред економског раста. Постоји потреба за умереним акцијама у том смислу , рекао је Руф.

Према његовим речима, општи оквир програма ће наставити да се примењује, а то је уважавање чињенице да Србија има годишњи буџетски процес, и где ММФ очекује да расходи остану унутар буџетских лимита.

Он је објаснио да то значи да, уколико се наплате додатни приходи, као што се то дешава ове године, то иде у даље смањење јавног дуга.
Мада, додао је, у програму је остављен експлицитан простор, да се, ако је могуће, средства упуте у капиталну потрошњу.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti