Fajter

Politika

Tурске обавештајне службе иза изјава о прекрајању граница на Балкану?

Autor: Фајтер/Агенције од 26. 04. 2017.

Изјаве албанских политичара из Тиране, Приштине и Прешева о стварању "велике Албаније" и прекрајању граница на Балкану последица су добро координисане акције а постоје сумње да стижу из обавештајних служби Турске која има скривене аспирације да на Балкану створи јако упориште.

Како пишу "Вечерње новости", до ових информација дошле су наше безбедносне структуре. Према њиховим оперативним подацима, офанзивни наступ турских обавештајних структура иде преко Приштине и то кроз две кључне полуге.

Први канал комуникације и утицаја остварује се преко турске инвестиционе Агенције за сарадњу и координацију програма у Србији - ТИКА која је углавном усмерена на деловање у Рашкој области, али је присутна и у општинама у Прешевској долини.

Друга полуга деловања су интензивни састанци турских безбедњака са албанским лидерима у Прешеву и Бујановцу, али и на КиМ, наводи лист. Све ове операције одвијају се преко турског обавештајног пункта у Приштини како би њихов субверзивни рад остао што даље од очију српских безбедносних служби. Како наводе, ове информације указују на скривене аспирације Турске да од дела територије Балкана створи јако упориште.

Премијер Александар Вучић изјавио је јуче у Лесковцу да су свакодневне изјаве албанских политичара о стварању "велике Албаније" последица добро координисане акције и да су српске службе безбедности "нашле трагове" заједничког деловања најмање једне стране службе са обавештајним агенцијама из Тиране и Приштине. Како је Вучић рекао само се поставља питање да ли Албанци делују сами, или у координацији с неким "са нашег или неког другог континента".



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti