Fajter

Politika

ПЕДИ ЕШДАУН: Ако дође до корекције граница на Косову, то ће бити зелено светло за ЦЕПАЊЕ БОСНЕ

Autor: Фајтер / Данас.рс / од 31.08.2018.

Пут ка корекцији граница између Србије и Косова је поплочан опасношћу и даје самопоуздање и подршку онима који желе да разбију Босну и Херцеговину (БИХ), оценио је за Радио Слободна Европа Педи Ешдаун, некадашњи високи представник у БИХ.

Ешдаун је, са двојицом других бивших европских изасланика у БИХ, Карлом Билтом и Кристијаном Шварц-Шилингом, потписник отвореног писма упућеног високој представници Европске уније за спољну политику и безбједност Федерики Могерини, поводом предлога о промени границе између Србије и Косова.

Ешдаун је уверен да се решење за односе Србије и Косова не може тражити на рушењу темељних принципа ЕУ о мултиетничким заједницама, а не, како их назива, „моноетничким џеповима“ који би се створили на Балкану.

Могерини је та која унутар ЕУ подржава ову идеју, сматра Ешдаун, а од њене реализације најзадовољније би трљао руке руски председник Владимир Путин и потом применио на украјинску кризу.

Овде се наводно не ради о успостављању преседана, већ територијалној размени, али ко год зна Балкан, као што мислим да га ми знамо, зна савршено добро да ће ово дати самопоуздање и подршку онима који желе да разбију БиХ, рекао је Ешдаун.

Он је као пример навео да Македонији ускоро предстоји веома важан референдум о њеној будућности и могућности прикључења ЕУ.

Немам дилему, међутим, да ако се Прешево прикључи Косову, онда Албанци у Тетову и Гостивару могу да кажу да и они желе да се прикључе Косову. Све би то подрило досадашње напоре у интеграцији Западног Балкана, напоменуо је Ешдаун.

 

Фајтер / Данас.рс / од 31.08.2018.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti