Fajter

Bosna i Hercegovina

СВЕДОК НА СУЂЕЊУ БОСАНСКОМ КРВОЛОКУ: Орић га је тукао дршком ножа, везаног, док му није ИЗБИО ОКО; Лично је УБИО ДВА СРБИНА

Autor: Фајтер / Радиосарајево.ба / од 24.09.2018.

Заштићени сведок О-1 испричао је да му је Орић био командант те да је био у близини када је оптужени пуцао у заробљенике.

Сведок је појаснио да је, током акције у Залазју, за православни празник Петровдан 1992. године пред једном кућом видео заробљенике, од којих су неки били у униформи, а други у цивилу. Према сведоку, Орић је једног заробљеника испитивао и тукао, јавља БИРН.

“Два или три пута га је сигурно ударио… Ударио га је оштрицом ножа. Моментално се виђело да крв излази из тог дијела”, казао је сведок, додавши да су заробљенику руке биле свезане на леђима, а колена подвијена. Сведок О-1 је рекао да је и сам подстицао Орића да удара заробљеника.

“Пуно крви му је ишло из ока, а командант га је поново испитивао, касније се испоставило да нема ока. Касније је убијен, командант је узео пушку, упуцао га рафалом пред кућом гђе смо били”, казао је сведок.

Заштићени сведок О-1 исказ је дао у обновљеном поступку против Орића и Мухића, који је почео након што је Апелационо веће у јуну ове године укинуло ослобађајућу пресуду двојици оптужених за злочине почињене у околици Сребренице. У октобру прошле године Суд БиХ је Орића, бившег команданта Армије Босне и Херцеговине (АБиХ) у Сребреници, и Мухића, припадника ових снага, ослободио оптужби да су 1992. године у местима Залазје, Лолићи и Куњерац убили три заробљеника српске националности.

О-1 је испричао и да је Орић касније, у месту Лолићи, такође испитивао, ударао, а затим и упуцао Милутина Милошевића.

"Док сам ја дошао до њега, Мрчо је опуцао један рафал", казао је свједок.

Орић је, према исказу сведока О-1, у месту Куњерац 1992. године из пиштоља "Колт" упуцао Митра Савића. Претходно је, како је рекао сведок, рукама и ногама ударао Савића.

Сведок је прво изјавио да је само Орић пуцао у Савића, али је, након што му је презентована ранија изјава, појаснио да је пуцао и "Сабахудин Мухић звани Мрчо".

"Да ли је пуцао у земљу или у тијело, то не могу да кажем”, рекао је сведок.

Одбране Орића и Мухића ће сутра, 25. септембра, унакрсно испитати сведока, јавља БИРН.

 

Фајтер / Радиосарајево.ба / од 24.09.2018.SKINI APLIKACIJU


Komentari

  • Od test
  • 2018-10-12 11:18:28

test

test svih testova

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.

Povezane vesti