Fajter

Politika

НИКОЛАОС КОЦИЈАС: "Грчка неће признати независност Косова; За решење потребан компромис, не трули компромис"

Autor: Фајтер / Б92.нет / од 11.04.2018.

Грчки министар спољних послова Николаос Коцијас изјавио је данас у Београду да Грчка неће признати независност Косова.

Он је објаснио да трговинска канцеларија Косова у Атини неће бити дипломатско представништво. "То није договорено, ни предвиђено", рекао је Коцијас на заједничкој конференцији за новинаре у Влади Србије после састанка са својим српским колегом Ивицом Дачићем.

На питање да ли ће Заједница српских општина на Косову бити формирана на основу Бриселског споразума или косовских закона, Коцијас је рекао да "споразуми треба да се спроводе у целости".

Упитан о преговорима о спору Грчке с Мекедонијом око њеног назива, Коцијас је рекао да је направљен корак напред, а да је кључ решења "реализам и прагматизам".

"Потребан је компромис, али не 'трули компромис'. Обе стане морају да разумеју да не могу добити све", додао је грчки министар.

Дачић је рекао да је најделотворније да се разговора директно и да се траже заједнички интереси за отклањање тих проблема "који задиру у прошлост, традицију и историју региона".

Србија има разумевања за став Грчке, рекао је Дачич и оценио да је признање Македоније под њеним уставним називом било "непормишљен потез" Београда.

Додао је да понашање Македоније према Србији "није било акдекватно" и подсетио на македонско признање независности Косова.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti