Fajter

Makedonija

"Или прихватамо ново име или идемо у ИЗОЛАЦИЈУ" Ево како ће гласити питање на МАКЕДНОНСКОМ РЕФЕРЕНДУМУ

Autor: Фајтер / Н1 / од 17.09.2018.

Македонски премијер Зоран Заев поручио је својим суграђанима да морају да прихвате ново име државе или ће се суочити с "нестабилношћу" и "изолацијом" у будућности.

Заев је у разговору за агенцију Франс Прес позвао Македонце да на референдуму 30. септембра о промени имена државе у Република Северна Македонија гласају "за". Томе је претходио споразум Атине и Скопља о имену Македоније после неколико деценија дугог спора.

Сукоб је кренуо 1991. кад се Македонија мирно одвојила од Југославије и прогласила независност под именом Република Македонија. Грчкој је сметало то име, јер тврди како се њиме имплицирају територијалне претензије на истоимену северну грчку покрајину. Због грчког приговора Македонија је примљена у Уједињене нације под привременим именом Бивша Југословенска Република Македонија (FYROM).

Атина је због тога Македонији блокирала и пут у Еуропску унију и у НАТО.

Проевропски социјалиста Зоран Заев по питању промене имена има велику опозицију у земљи, већином међу националистима. Питање на референдуму гласиће: "Јесте ли за чланство у Еуропској унији и НАТО савезу прихваћањем споразума између Републике Македоније и Републике Грчке?".

Анкета коју је у јулу спровела агенција Центер фор Инсигхтс ин Сурвеy Ресеарцх показала је да 57 одсто испитаника подржава промену.

"Толико сам чврсто уверен да ће референдум успети да чак и не размишљам о другим опцијама", рекао је Заев за АФП.

И европски и амерички челници позивају Македонце да прихвате ново име, јер то виде као начин да се држава чврсто стави у западну сферу и заустави утицај Русије. Овог месеца Македонију су посетили и немачка канцеларка Ангела Меркел, аустријски канцелар Себастијан Курц и главни секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Подршку је дао и амерички председник Доналд Трамп у честитки поводом македонског Дана независности 8. септембра на страницама америчке амкбасаде у Скопљу. Договор између Скопља и Атине и "македонско чланство у НАТО-у ће оснажити сигурност, стабилност и благостање широм регије", поручио је Трамп.

"Сједињене Државе су спремне да подрже Македонију, посебно око надолазећих разговора о вашем чланству у НАТО-у", закључио је Трамп.

Након референдума Македонци морају промену имена да потврде и у парламенту променом устава, која захтева двотрећинску већину, а потом ће договор ратификовати и Грчка.

 

Фајтер / Н1 / од 17.09.2018.SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.

Povezane vesti