Fajter

Politika

Ивица Дачић (СПС, министар спољних послова Србије, тли годинице): "Идем ја на пут, нећу да вам кажем где, нека Пацоли размишља"

Autor: Глас јавности / Б92.нет / од 11.07.2018.

Приштина би требало да престане са провоцирањем српског народа и Србије, јер Албанци на Косову нису више у прилици да прете било коме, поручује Ивица Дачић.

Министар спољних послова Србије је гостујући на РТС, рекао да јучерашње хапшење петорице Срба на Косову предстаља непријатељски акт, који не допиноси стварању позитивне атмосфере за дијалог.

"Корак напред, назад два је једна фраза за односе са Приштином, а мање је корака напред, а више корака уназад. Кад кажем корак унапред, мислим на састанак у Бриселу где ме је председник Вучић позвао да и ја учествујем. Закључак тог састанка био је да се створи атмосфера за дијалог, али ови потези су непријатељски акти и не стварају позитивну атмосферу за дијалог", напомиње Дачић.

Шеф српске дипломатије је истакао да током дана иде на пут, али је одбио да пружи детаље. "Данас идем на пут, а нећу рећи где. Нек Пацоли размишља", рекао је Дачић.

Он је објасио да су ухапшени Срби пуштени након што им је из Београда запрећено прекидом дијалог. "Поставља се питање смисла и докле ће тако бити. Потребно је наћи чвршћи основ за напредак у дијалогу. Ако погледамо шта се дешава у Приштини, видећемо да влада атмосфера хаоса, где једна грана власти или скуп појединаца не зна шта ради неко други. Ово је бојкот дијалога, јер они не желе да дијалог успе и мисле да ће неко на силу да натера Србију да призна једнострано проглашену независност Косова", каже министар спољних послова Србије.

Албанци, како каже Дачић, живе у прошлости и заборављају да они којима су дизали споменике више нису на власти. "Ми смо толико конструктивни да то неко тумачи као слабост. Ми смо јака страна јер знамо шта хоћемо. Спремни смо да разговарамо о могућим компромисима", напомиње шеф дипломатије. Истиче да ће број земаља које признају Косово ускоро пасти испод 100. "Каква може да буде европска перспектива Косова? Највише што могу да добију је визна либерализација, јер су им то обећали", сматра Дачић.

Он каже да пет земаља које нису признале Косово неће дозволити било какав виши степен интеграције Косова. "Они нису свеси у ком свету данас живе и онај који диктира промене у свету је председник САД Доналд Трамп. ЕУ и САД су у непријатељским односима, јер кад неко води трговински рат он је непријатељски", напомиње министар Дачић. Додаје да нама конкретно, Трамп ништа није крив.

"Што се тиче ЕУ, не чух да су се јуче огласили. Глувонемост је тешка болест. Они живе у неком свом свету, а решења за Косово неће бити без учешћа Русије и САД", сматра Ивица Дачић. Он каже да не мисли да ће на састанку Путина и Трампа бити речи о Косову



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti