Fajter

Makedonija

ХАН ПОРУЧИО МАКЕДОНЦИМА: Ако не искористите ову прилику врата Европске уније за вас се затварају на НЕКОЛИКО ДЕЦЕНИЈА

Autor: Фајтер / Б92.нет / од 14.09.2018.

Комесар ЕУ за проширење Јоханс Хан оценио да би Македонији врата ЕУ могла бити затворена деценијама, ако пропусти могућност да прихвати Договор са Грчком.

"Ако се сада не искористи ова прилика, прилично сам сигуран да ће врата ЕУ бити затворена деценијама, ако не и заувек", рекао је Хан у интервјуу агенцији МИА пред посету Македонији, која је најављена за понедељак.

Он је рекао да да би евентуално затварање врата ЕУ Македонији довело до могуће изолације земље и да би било штетно за грађане.

"Да...биће блокорана (ако не буде договора са Грчком) и постоји ризик од изолације... која ће дефинитивно да успори економски и социјални развој земље", рекао је европски комесар за проширење.

Како је истакао, предстојећу посету Македонији ће искористити да поново разговара са премијером Зораном Заевом и лидером опзиције Христијаном Мицкоским које су користи чланства у ЕУ а које су последице ако то није могуће.

Уколико Македонија испуни постављене услове, укључујући успешан референдум и промену имена у Северна Македонија, могла би да рачуна на почетак преговора са ЕУ средином 2019, рекао је Хан.

Грађани Македоније на референдуму 30. септембра треба да се изјасне да ли су за договор с Грчком, који је постигла влада Зорана Заева, о промени имена државе у Северна Македонија, што је основни услов за ЕУ и НАТО интеграције.

 

Фајтер / Б92.нет / од 14.09.2018.SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.

Povezane vesti