Fajter

Politika

ФИКУС НА ВЕТРУ: "Никад нисам видела Вучића ТОЛИКО РАЗОЧАРАНОГ, имамо преча посла од реконтрукције Владе; Све је теже очувати мир и стабилност"

Autor: Фајтер / Б92.нет / од 02.04.2018.

Премијерка Србије Ана Брнабић навела је да је имала јако дуг састанак са председником Александром Вучићем и да га никада није видела "толико разочараног".

Она је навела, гостујући на РТС, да је највише времена на том састанку било речи о ситуацији на Косову и Метохији.

“Најискреније, никада нисам видела председника толико разочараног реакцијама наших партнера. Ситуација је тешка последњих недеља и мислим да је све оно што се дешавало нешто што је својеврсан преседан“, рекла је она.

Како је додала, и она је сама разочарана недостатком реакције партнера Србије, да није чула никакву осуду због хапшења директора Канцеларије за КиМ, а да је очекивала “оштру“.

"Имали смо тежак понедељак, тешку седницу Савета за националну безбедност. Председник је тада размишљао хладне главе, без емоција, да је пустио емоције да узму маха ситуација се не би добро завршила", рекла је она.

Брнабићева наводи да је била оптимиста и да је позив председника на унутрашњи дијалог јасна порука да је Србија спрена на дијалог, али да ситуација постаје све тежа.

"Кад смо у понедељак имали представнике Канцеларије за КиМ на Косову да разговарају о миру, нападнути су пушкама, дугим цевима, имали смо отмицу Марка Ђурића, а ти људи су ишли да разговарају о компромису", рекла је она.

На питање да ли постоје нека нова сазнања када је у питању тај случај, премијерка наводи да постоје сазнања, те да је Приштина имала апсолутну подршку својих партнера, међутим није хтела да прецизира тачно о коме је реч.

"Мислим да сви знамо ко су ти партнери. Мислим да сви знамо зашто није имплементиран Бриселски споразум. Европска унија мора да притисне како би се споразум имплеметирао и од тога нећемо одустати", навела је она.

Како каже, Вучић води разговоре и са ЕУ и САД и Србија неће одустати од својих националних интереса, али је “све теже очувати мир, стабилност“.

"Тешко је очувати један рационални приступ Србије када имате апсолутно непоштовање договора, непоштовање чак и договора када су у питању најпростије ствари, на пример Марко Ђурић који је три пута слао обавештење, а нападнут је тамо", додала је Брнабић.

Када је у питању одлука Шпаније, Румуније и Кипра да не учествују на самиту Западног Балкана и ЕУ у Софији због учешћа такозване државе Косово, Брнабићева наводи да Косово не може нигде да наступа као држава.

На питање о реконструкцији владе, Брнабићева наводи да су се Вучић и она дотакли те теме, међутим, сагласили су се да сада постоје "преча посла".

"У овом тренутку је битно национално јединство, изузетно је тешка ситуација, реконструкција ће сачекати нека стабилнија времена", нагласила је председница Владе.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti