Fajter

Politika

ЦИРКУС "МЕДРАНО" (има и дресираних мајмуна): Посланици СНС ПОВУКЛИ на стотине амандмана које су образлагали последња три дана?!

Autor: Фајтер / Н1 / од 14.12.2017.

Скупштина Србије гласа о предлогу буџета за 2018. и још око 30 тачака дневног реда, а посланици СНС повукли су данас стотине амандмана које су образлагали претходна три дана.

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ каже да се то није десило никада, да се ради о озбиљном проблему, а да СРС хитно тражи да се приступи изради новог Пословника о раду Скупштине.

"Прво су поднели велики број амандмана, како би појели време за расправу, а онда су све амандмане повукли, односно од свих су одустали", навео је.

Председник Покрета Доста је било Саша Радуловић истакао је да је тиме извршена повреда Пословника, а да га је председница Скупштине Србије Маја Гојковић игнорисала, када је, како каже, више пута покушао да укаже на то.

Скупштина Србије усвојила је данас у начелу Закон о буџету за 2018. годину, којим су планирани приходи у износу од 1.178 милијарди динара, а расходи 1.207 милијарди динара.

За усвајање тог закона у начелу гласало је 147 посланика, док је против било 12. Следи изјашњавање о амандманима на предложени буџет, после чеге ће се о њему гласати у целини.

Планирани фискални дефицит на нивоу Републике за следећу годину износи 0,6 одсто БДП-а, односно 28,4 милијарде динара што је 40,7 милијарди динара мање од дефицита планираног буџетом за 2017. годину.

Очекује се да приходи буџета од наплате пореза буду 988,6 милијарди динара, од чега је наплата ПДВ-а 503,4 милијарде. Буџет за наредну годину планиран је на основу прогнозе да ће у 2018. години реални раст БДП-а износити 3,5 одсто, уз инфлацију од од 2,7 одсто. У односу на реализацију у текућој години, инвестиције ће у следећој години бити 30 одсто веће и износиће преко 180 милијарди динара на нивоу опште државе, односно 128 милијарди динара на нивоу Републике. Основни циљеви буџета за наредну годину су на одржавање постигнуте макроекономске стабилности и наставак примене мера фискалне консолидације, као и даље смањење учешћа јавног дуга у БДП-у започето у 2016. години.

Гласање ће потрајати неколико сати, с обзиром на то да се поред закона у целини, посланици изјашњавају и о амандманима поднетим на све њих, а има их укупно 2.317, од чега је на буџет за наредну годину поднето 919 амандмана.

Скупштина Србије завршила је рад касно синоћ, а посланици су размотрили само амандмане на законе који се тичу ребаланса буџета за ову годину.

Али, пошто је на то потрошено свих 600 минута предвиђених за разматрање амандмана, посланици готово да нису ни говорили у појединостима о буџету за наредну годину, а чак уопште није ни било говора о 26 закона, који су били на дневном реду после Предлога закона о државном буџету.

Двери и Доста је било су време, које имају као посланичке групе, као и време овлашћених представника својих посланичких група, "сачували", те су накратко и говорили о буџету и тада углавном износили критике, због чега су посланици владајуће већине рекламирали повреде скупштинског Пословника.

Опозиција је од понедељка, још када је почела расправа у појединостима, а обједињена по свим тачкама дневног реда, упозоравала да због амандмана које су поднели посланици владајуће већине, "први пут у историји парламентаризма" неће бити довољно времена да се у појединостима размотре амандмани на најважнији годишњи закон, државни буџет.

Посланици владајуће већине поднели су више од 300 амандмана на првих неколико закона који се тичу ребаланса буџета и образлагали их и на тај начин потрошили 600 минута за расправу по амандманима.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti