Fajter

Politika

Амбасадорима ЕУ уручена четири захтева Србије због пројекта "велике Албаније"

Autor: Фајтер/Агенције од 05. 05. 2017.

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић поделили су на састанку са амбасадорима држава чланица Европске уније, "нон-пејпер " у коме се указује на то да су последњи потези албанских лидера координисани у циљу посетепене легитимизације пројекта "велике Албаније" .

У документу се, како пишу "Вечерње новости", износе четири захтева. Тражи се да релевантни међународни актери осуде агресивну реторику која гура Западни Балкан у нове сукобе и поделе, наставак дијалога Београда Приштине, избалансирано мирно политичко решење за кризу у Македонији и уважавање међународних норми у погледу поштовања територијалног интегритета и суверенитета међунароно признатих држава.

У документу се, између осталог, наводе и најекстремније изјаве албанских политичких лидера од почетка године.

Исти папир, како сазнаје лист, Ђурић ће наредне недеље уручити и шефу УНМИК на КиМ Захиру Танину са захтеву да га проследи генералном секретару УН Антонију Гутересу.

Иначе на састанку су били амбасадори готово свих чланица ЕУ, укључујући и пет дрзава које нису признале Косово и Метохију.

Према писњу листа, позиције ЕУ су највише образлагали француска амбасадорка Кристин Моро, немачки амбасадор Аксел Дитман и представник ЕУ Оскар Бенедикт, а на аргументе Јоксимовићеве и Ђурића о агресивном наступу Албанаца и потреби за већим ангажовањем Брисела, дипломате ЕУ су одговарале да све стране треба да смире страсти и да је циљ мир и стабилност у региону, додаје лист.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti