Fajter

Svet

Американац спрема "МИНИ ПУЧ" у Европској унији - Стив Бенон прави савез НАЦИОНАЛИСТИЧКИХ ПАРТИЈА, а ово му је циљ

Autor: Фајтер / Б92.нет / од 20.09.2018.

Бивши стратег америчког председника Доналда Трампа Стив Бенон покушаће да направи широки савез националистичких лидера и партија у Европи.

Он тим савезом намерава да на изборима за Европски парламент следеће године освојили довољно места да може да блокира одлуке проевропских странака.

Бенон, који је помогао успостављање новог политичког поретка у САД, пре него што је пао у Трампову немилост, сада покушава да поврати стару славу, али у Европи.

Планира, како пише Блумберг, турнеју по неколико европских држава ове недеље како би намамио популистичке лидере и странке у савез, што би им омогућило бољи резултат на изборима за ЕП у мају следеће године.

Заједно са белгијским политичарем Мишелом Модрикаменом основао је „Покрет“ који се залаже за национални суверенитет, јаче границе, већа ограничења по питању миграција и борбу против радикалног ислама.

Бенон жели да у ЕП има довољно посланика, бар једну трећину, са истим уверењима, како би могли да „командују негацијом“ и да блокирају проевропске групе.

Покрет ће странкама понудити бесплатне услуге пред изборе - анализе података, анкетирања, слања порука и управљања пројектима, али, како наводи, неће утицати на избор кандидата и неће наметати политичке платформе странкама.

Покрету су се за сада прикључиле ултрадесничарске италијанске странке Лига и Италијанска браћа.

Бенон и његов „Покрет“ представљају „претњу“ за француског председника Емануела Макрона који је најавио да ће водити проевропске партије против националистичких.

Модрикамен наводи да је Макроново обећање за њих „савршена ствар“, те истиче и да су недавни догађаји у ЕП помогли европским популистима, попут прошлонедељног гласања против премијера Мађарске Виктора Орбана, које је, каже, од Орбана створило „исконског лидера“.

Најава подршке „Покрета“ појачава вероватноћу да ће у мају на изборима доћи до великог окршаја популистичких партија, које су већ постигле изненађујуће успехе у Немачкој, Аустрији, Пољској, Француској и Шведској с једне стране и либералног естаблишмента које предводе Макрон и лидери земаља Бенелукса с друге.

Бенон и Модрикамен планирају да одрже оснивачку конвенцију „Покрета“ у Бриселу крајем новембра, а крајњи план је да имају савезнике у свим земљама ЕУ.

 

Фајтер / Б92.нет / од 20.09.2018.SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.

Povezane vesti