Fajter

Ekonomija

ПОЛА ЗЕМАЉА АФРИКЕ ИМА ВЕЋЕ ПЛАТЕ ОД СРБИЈЕ: Јефтини радници део бенефиција за странце

Autor: Фајтер/агенције од 24. 07. 2017.

Председник Уједињених гранских синдиката "Независност" Зоран Стојиљковић оптужио је власт у Србији да води економску политику која се заснива на продаји јефтине и дисциплиноване радне снаге.

"Оно чега се паметан стиди, будала се поноси, и ми једноставно продајемо јефтину радну снагу која је у међувремену још и дисциплинована. Лоше плаћени радници део су пакета који смо дали страним инвеститорима, уз силне субвенције и бенефиције", рекао је Стојиљковић за Војвођански истраживачко-аналитички центар (ВОИЦЕ).

Према његовим речима, држава склапа недовољно трансперентне уговоре са страним инвеститорима, а потом кроз дотације и донације "дебело спонзорише назови страног инвеститора", потом инвеститор запошљава радну снагу и у међувремену, док траје уговор, пооштравајући услове и темпо рада, смањује наднице које су на најнижем нивоу.

"Попуштате уз претпоставку да ће неко од њих отићи из Србије. Па да ли заиста неко мисли да ће Фијат отићи из Србије због штрајка? Ово није ствар која ће се завршити Фијатом. Ово је доста одлучна битка, ово нису летње епизоде", оценио је Стојиљковић.

Он је рекао да је истраживање које је показало да половина афричких земаља има веће личне дохотке него грађани Србије, мало променило ствари у ставу јавности и медија.

"И прича о неких 500 евра просечне плате на стакленим је ногама, а питање је имамо ли ми кроз раст запослености који се приказује и раст квалитетно одрживе запослености или имамо тип крајње прекаризованих односа, где су послови углавном на одређено време, казао је Стојиљковић.

ВОИЦЕ је оценио да су најновији штрајкови "само симптоми социјално-економске катаклизме која потреса Србију, дубоко корумпирану земљу која једино што може да понуди светском тржишту јесте јефтина и дисциплинована радна снага".

Консултант за страна улагања Милан Ковачевић рекао је да је држава највећи кривац за такво стање и навео да се у Србији не поштује више закона - ни онај о раду, ни о социјалном осигурању, о порезима, а ни функционисање банкарског система.

"Доста ствари грдно шкрипи, а када проблем увелико нарасте, теже га је решити. Да буде још горе, онда то држава решава тако што крпи на једном месту, а пара на другом. Рецимо, шта год се да сад Гоши учини, мимо власника који је то требало да уради, то ће бити из нашег џепа. Ми плаћамо због нечије грешке, не наше, казао је Ковачевић.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti