Fajter

Ekonomija

Договор радника и премијерке: После 16 дана окончан шртајк у "Фијату"

Autor: Фајтер/агенције од 19. 07. 2017.

Радници Фијат Крајслер аутомобили Србија данас су после 16 дана прекида због генералног штрајка на својим радним местима и раде, рекао је председник Самосталног синдиката ФЦА , Зоран Марковић.

Радници су се вратили на посао пошто је синоћ у разговору штрајкача са премијерком Аном Брнабић донета одлука да се штрајк прекине, а данас у 12 часова отпочну преговори Штрајкачког одбора са компанијом Фијат у Влади Србије у којима ће учествовати премијерка и министар привреде Горан Кнежевић.

Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је после скоро двочасовног састанка са преставницима штрајкача и синдиката да су радници Фијата "показали стрпљење" и најавила да ће присуствовати сутрашњим преговорима у Београду како би одржала обећање дато запосленима у тој фабрици.

"Организоваћу преговоре и бићу присутна на њима зато што ми је важно да одржим обећање радницима и синдикатима, да будем са њима док разговарамо са Фијатом. Влада Србије као мањински партнер не може да гарантује шта ћемо добити, али могу да гарантујем да ћу бити ту све време преговора, да ћу са својим тимом, министром привреде Гораном Кнежевићем, инсистирати да се испуни што више захтева синдиката", казала је премијерка у Градској управи Крагујевца.

Она је најавила да састанку у Влади Србије присуствовати директорка ФЦА Србија Силвија Вернети и представници компаније из Торина.

"У контакту сам са Алфредом Алтавилом свих ових дана, ако буде требало ја ћу га позвати да дође, али претпостављам и надам се да за тим неће бити потребе, да ћемо успети да нађемо решење", рекла је Ана Брнабић на конференцији за новинаре.

Она је оценила да су синдикати ФАЦ-а већ победили у томе што је Влада Србије са њима.

"Као министарка државне управе и локалне самоуправе нисам знала за многе проблеме са којима су се суочавали. Пуно проблема има везе са самим производним процесом и пуно тога може да се реши са неким средњим менаџментом, али о нечему што је ескалирало, ми као мањински власник треба да разговарамо са већинским власником", казала је премијерка.

Она је најавила да ће са представницима италијанске компаније разговарати о томе да Влада Србије добије места у Надзорном одбору.

 



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti