Fajter

Politika

СУПЕРИШКА, БАШ СМО СЕ ПОЖЕЛЕЛИ РАТОВАЊА: Србија од сада узвраћа истом мером, ако Хрвати желе рат добиће га

Autor: Фајтер / Б92.нет / од 30.04.2018.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ће српска политика према Хрватској убудуће бити заснована на принципу реципроцитета.

Он је истакао и да ће Београд узвратити истом мером уколико се званични Загреб одлучи на повлачење свог амбасадора.

"Надам се да ће превладати разум и да ћемо наставити путем добросуседске сарадње, трасом коју су зацртали председници Колинда Грабар Китаровић и Александар Вучић. Али ако неко хоће дипломатски рат, имаће дипломатски рат", рекао је Дачић у интервјуу за лист Информер.

У тексту под насловом "Ако Хрвати желе рат, па имаће рат!", Дачић је подсетио да су Хрвати прогласили за непожељну особу српског министра одбране Александра Вулина и да је Београд узвратио истом мером, по принципу реципроцитета.

"Реципрочне мере су уобичајена пракса у дипломатији. Свуда се то ради. Наравно, нисмо задовољни овим, али смо принуђени. Ми само реагујемо, одговарамо на њихове потезе. Уколико дође до нових непријатељских корака власти у Загребу, спремни смо да реагујемо", рекао је Дачић.

Министар је оценио да је реципроцитет "мајка дипломатије" и да исто тако раде и амерички и руски председници, Доналд Трамп и Владимир Путин.

Говорећи о могућности да Хрватска успори европски пут Србије, Дачић је оценио да није извесно да ће Загреб у јуну блокирати отварање нових преговарачких поглавља са Европском унијом.

"И раније су то покушавали, па им то или није успевало или није трајало дуго времена", рекао је он.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti