Fajter

Politika

ШИЗОФРЕН ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА: "Харадинај РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ, подршка Српској листи, и моћна земља Србија у страху од Брисела! АЈ' ЗДРАВО"?!

Autor: Фајтер / Данас / од 13.09.2017.

Косово и Метохија суштина су политичке садашњости и будућности Србије. У зависности од односа према Косову Србија ће имати сигурнију или мање сигурну не само садашњост, већ и будућност, рекао је синоћ у обраћању нацији, председник Србије Александар Вучић.

Према његовим речима, од октобра почиње нова фаза дијалога, неопходно је инситутционализовати га и обавити веома широке консултације. Тај дијалог би требало да буде на више нивоа, одвијаће се у концентричним круговима, очекује се да ц́е бити озбиљан, одговоран и толерантан, имаћемо јасне циљеве, уз поштовање различитог мишљења и уз учешц́е свих релевантних актера.

"Србија по питању Косова до сада само говорила оно што не жели, као што је да призна независност, а да политику није имала", рекао је Вучић, и најавио да ће бити објављен Извештај о преговорима о Косову и Метохији у којем ће бити представљени резултати из претходне четири године дијалога, истакнути сви важни датуми од 1998. године и Кристофера Хила, па надаље, као и сви потези које је Србија као држава направила по питању Косова.

Харадинај је за нас и даље ратни злочинац и тога ћемо се држати, али да је Српска листа својим гласањем сачувала мир и своју децу - рекао је Вучић и поручио да подржава одлуку Српске листе да уђе у Владу Косова, напоминући да није утицао на одлуку да се тако поступи.

Замислите да су рекли иде се на нове изборе? Шта би радили, ако би их Албанци нападали, упитао је Вучић и нагласио да Албанци први пут у власти не чине већину. Да нису подржали никог - "то није никакав избор", сматра Вучић и указује да је, с друге стране, Самоопредљење отворено за Велику Албанију.

Он је рекао и да је данас другачија наша преговарачка позиција о Косову, "данас се наш глас поново чује", и оценио да му ни у једном тренутку није било ни лако, ни лепо приликом преговора.

Имам мучнину у стомаку кад зову у Брисел, имам Павловљев рефлекс, јер знам да неће бити лепо, изјавио је Вучић.

Спреман сам да одем у Синод Српске православне цркве, али и код других верских заједница, као и у Српску академију наука и уметности, и лично разговорам о Косову, навео је Вучић и нагласио да нова фаза дијалога подразумева и разговор у Парламенту.

Нећу ником побећи са мегдана, поручио је Вучић и прецизирао да је спреман лично да разговара тамо где се може очекивати да разовор буде најтежи.

Он је рекао да би договор о Косову требало да буде што шири и предочио да се не сме живети "у периоду од пре 300 година".

Говорећи о успесима своје политике, Вучић је упитао у коју су малу земљу, сем Србије, дошли кинески и руски председник, а нада се да ће доћи и амерички.

Србија је постала политички снажна и драматично економски јача, оценио је Вучић.

Он је истакао и да је Ана Брнабић премијер и да има његово пуно поверење и подршку, одговарајући на питање да ли је за њега премијер Брнабић или Зорана Михајловић.

Србија има веома доброг премијера, јасно сам рекао да је Брнабић премијер, истакао је Вучић, поводом различитих мишљења о Закону о родној равноправности, али и нагласио да не улази у питања Владе.

Вучић неће ићи на Параду поноса, како је рекао није заинтересован и објаснио да је за тај дан планирао друге активности. Он је навео да ће на Параду поноса ићи премијерка Ана Брнабић и још неки министри, као и градоначелник Београда.

Председник Србије конференцију је завршио речима "ај здраво"



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti