Fajter

Politika

РЕЧЕ И ДАЧИЋ НЕШТО ШТО СВИ МИСЛИМО: "Дођу у Београд, изјашњавају се као Срби, а кад оду у Подгорицу као Црногорци"

Autor: Фајтер / Б92.нет / од 18.01.2018.

Срби у Црној Гори не би требало да преиспитују њену државност, нити да се баве завршеним питањима, каква су независност или чланство у НАТО-у.

То је изјавио Ивица Дачић, први потпредседник Владе Србије, за телевизију Пинк М, и додао да би објекат "Српске куће" требало да се искључиво бави очувањем културног идентитета српског народа.

"Не би требало да се ми бавимо високим темама и да се српски народ у Црној Гори онда гледа као фактор који је антидржавни, у погледу независности Црне Горе, јер се онда фронт окреће против српског народа. Потом ми не можемо да разговарамо о основним темама које нас интересују - језик, права српског народа, заступљеност у државним органима и тако даље", рекао је Дачић.

Он је, у емисији "Аргумент са Иваном Шебек", додао да би, што се тиче права српског народа, волео "да се нико не плаши да се овде изјасни као Србин".

"Па да ли ће се неко плашити да ће имати последице по посао? Не бих волео да се ствара једна таква атмосфера, то није добро. Исто као што сам против тога да је у Србији неко у проблему због нечега што је било у прошлости, па сада малтене неко треба да пази како ће се изјаснити. Ми сада имамо људе који дођу у Београд, па се изјашњавају као Срби, а дођу у Подгорицу, па се изјашњавају као Црногорци", додао је Дачић.

Он је истакао да свако треба да се изјашњава како хоће, а ми да живимо како су наши преци живели, то значи да помажемо једни друге.

Што се тиче односа Србије и Црне Горе, Дачић оцењује да је дошло до великог помака у последњих пет-шест година.

"Нарочито од промене власти 2012. након Бориса Тадића. Мислим да смо успели да нађемо заједничке интересе и заједнички језик, односно да на неки начин не кваримо традиционално добре односе који постоје између наша два народа и наше две државе, за које иначе сматрам да су братске, можда је и боље да кажем сестринске, јер ту некако има више емоција, и да без обзира што у неким темама имамо различите ставове, ми немамо ближе народе и државе него што смо ми једни другима", рекао је Дачић.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti