Fajter

Vesti

ХИТ ПРИЧА ИЗ ЈАПАНА! НИШЛИЈКА ЗАСАДИЛА ПАПРИКУ И ПОЧЕЛА ДА ПРАВИ АЈВАР: Сви на Далеком истоку полудели за српским специјалитетом, зову га џем од паприке (ФОТО)

Autor: Аутор: Фајтери /Политика.рс / ОД 07.06.2019

Носталгија за “правом јужњачком паприком”, али и жеља да своје ученике у Јапану упозна са културом Србије, инспирисали су Нишлијку Јелену Младеновић да у школској башти у Тономију засади “куртовку”. Семе је добила од искусног повртара из околине Алексинца са којим се консултовала и око садње, узгоја и брања. Паприка је преживела и паклено лето и поплаве, а ајвар се допао деци иако је био благо љут.

Јелена се из Ниша одселила у Јапан пре две године, а 2018. је почела да предаје енглески језик у школи која је и за основце и нижа средња, а налази се у граду Хофу, у месту Таномију, објавиле су Јужне вести.

 

У башти око зграде узгаја се воће и поврће о којима се највише брину деца јер је то, објашњава Јелена, добра прилика да науче како сами да производе храну.

Иако каже да воли јапанску храну, објашњава да је била фрустрирана јер није могла увек да спреми јела на која је навикла, јер је врло тешко, па и немогуће, пронаћи намирнице. Каже да се јапанско воће и поврће доста разликује од српског и да генерално користе другачије намирнице.

 

Већина домаћинстава има мале "тост рерне" у којима не могу да се спремају јела. Али мени лично је највише недостајала српска паприка која је барем на југоистоку Србије нешто као "стапле фоод" или део стандардне исхране и доста се користи. У Јапану углавном користе "бабуре" или јапанске мале паприке танке коже које беру док су још зелене па имају помало горак укус - прича Јелена.

 



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti