Fajter

Politika

ОНИ НАМ КРОЈЕ СУДБИНУ: У преговорима између Београда и Приштине учествује и бивши амерички амбасадор у Србији КАМЕРОН МАНТЕР

Autor: Фајтер / Данас / од 29.03.2018.

Поједини представници дипломатских кругова тврде и да се у САД “воде озбиљни преговори о могућем решењу косовског питања”и да је у тај процес укључен и бивши амбасадор САД у Србији Камерон Мантер.

"Паралелни преговори иза кулиса нису по вољи ЕУ, која посредује у Бриселском дијалогу, а нарочито се томе противи Немачка”, истичу наши саговорници. Према сазнањима Данаса Мантер, а ни остали учесници, не желе да дају било какве званичне ни незваничне изјаве на ову тему. Мантер је председавајући организације под именом Исток-Запад. У прошлогодишњем интервју за ТВ Н1 Мантер је оценио да се Америка повукла последњих година са Балкана, што није добро.

Прекјучерашњи састанак високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини и председника Србије Александра Вучића у Београду одиграо се на иницијативу Могеринијеве, кажу за Данас незванично представници дипломатских кругова. Наши саговорници тврде да званичница ЕУ, која је “застала” у Београду на путу ка конференцији о Аванистану која је одржана у престоници Узбекистана, Ташкенту, није изразила забринутост због најаве Српске листе да ће сами формирати заједницу српских општина.

"Могерини не страхује ни да би званични Београд због недавног хапшења Марка Ђурића у Северној Митровици могао да прекине Бриселске преговоре", наводе извори Данаса. Како наш лист сазнаје, бриселски званичници су "прилично опрезни у оценама када је реч о заоштравању тензија између Београда и Приштине", али у Бриселу доминира став да ће преговори о нормализацији односа бити настављени.

Седиште Института на чијем челу је Мантер налази се у Њујорку, а постоје представништва у Београду, Москви, Бриселу, Калифорнији… Прошлог лета Мантер је за Тањуг оценио да је покретање унутрашњег дијалога о Косову одлична иницијатива и и изразио наду да ће она бити успешна.

"То је веома добродошла одлука. Мислим да су Србија и Косово спремни да разговарају о будућности унутар ЕУ, и то не само руководство, већ и обични људи", рекао је Мантер напомињући да Институт Ист вест, који отвара регионалну канцеларију у Београду, жели да у томе помогне… Ми немамо решење али можемо помоћи да се људи окупе и да разговарају" рекао је овај амерички дипломата.

На питање шта би по њему био позитиван исход тог унутрашњег дијалога у Србији, бивши амерички амбасадор навео је да би то било „узајамно признавање земаља“ и "узајамно признавање економских, културних и других циљева", што би, како је истакао, "значило да студенти са Косова могу да студирају у Србији, а пословни људи са Косова продају робу у Србији и обратно."

Председник Србије је прошле седмице посетио Њујорк, након чега је поручио да је „очекивао веће разумевање Запада за Србију", а у исто време у Вашингтону је боравио и косовски председник Хашим Тачи. И Вучић и Тачи демантовали су тврдње да су се међусобно сусрели у САД.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti