Fajter

Politika

Нацрт Резолуција ЕП: Србији на правом путу приближавања ЕУ

Autor: Фајтер/Агенције од 07. 04. 2017.

Европски парламент разматраће Резолуцију о Србији на пленарном заседању, које се од 15. до 18. маја одржава у Стразбуру, сазнаје Танјуг.

Европски посланици прво ће расправљати о извештају који је крајем фебруара, на предлог текста известиоца Дејвида Мекалистера, усвојио Спољнополитички одбор ЕП. Дан касније, највероватније 18. маја, очекује се и изгласавање Резолуције о Србији у ЕП.

Известилац ЕП за Србију Дејвид Мекалистер почетком године предложио је нацрт текста о напетку Србије током 2016. године, на који су посланици Спољнополитичког одбора поднели рекордних 325 амандмана.

Велики број парламентараца тражио је напредак у преговорима о приступању Србије ЕУ и отварање технички припремељених поглавља.

Највећи број интервенција посланици Спољноплитичког одбора Европског параламента уложили су на делове извештаја који се односе на нормализацију односа Београда и Приштине, стање у области правосуђа, медија и борбе против корупције у Србији као и на односе Србије са Русијом.

Готово једна трећина амандамна дошла је од стране хрватских заступника у ЕП који су се углавном фокусирали на заштиту права мањина у Србији.

После дебате крајем фебруара, Спољнополитички одбор ЕП усвојио је текст извештаја, који ће се у мају наћи пред ЕП као предлог резолуције.
Предлог текста Резолуције Европског парламенета о Србији указује на напредак који је земља постигла у области економских реформи, сарадње у региону и преговора о чластву у ЕУ.

Закључује се да се Србија налази на правом путу приближавања ЕУ.

Поред почетне оцене да је земља у 2016. години отварањем поглавља 23 и 24, која се односе на владавину права, покренула кључна поглавља у приближавању ЕУ , у тексту нацрта резолуције позива се и на отварање додатних поглавља која су технички спремна.

Истовремено, од Србије се тражи веће залагање у областима борбе против корупције, промоције независног судства, заштите слободе медија и мањинских прва као и наставак нормализације односа са Косовом.

И у овогодишњој резолуцији ЕП тражи од Србије да усклади своју спољну политики са политиком ЕУ, укључујучи и односе са Русијом.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti