Fajter

Politika

СУЗАНА ГРУБЈЕШИЋ: "Србија ће, овом брзином, за ШЕСТ ГОДИНА отворити сва поглавља, док ће за њихово затварање бити потребно 12 ГОДИНА"

Autor: Фајтер / Н1 / од 03.01.2018.

Нова генерална секретарка Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић оценила је да ће Србији ако настави досадашњим темпом бити потребно шест година да отвори сва поглавља у преговорима са ЕУ, а 12 да их затвори.

Она је за лист "Данас" од подсетила да је Србија за четири године отворила само 12, а привремено затворила два преговарачка поглавља.

"Зато је важно убрзати процес како бисмо до 2023. године затворили сва поглавља и потписали уговор о приступању ЕУ, који би државе чланице ратификовале за годину и по до две", казала је Сузана Грубјешић, која је и бивша потпредседница владе задужене за европске интеграције.

Навела је да је све то под претпоставком да ЕУ у фебруару изађе са Стратегијом о проширењу у којој би навела 2025. као годину могућег пријема у чланство за две западно-балканске земље, које су највише одмакле у процесу интеграција, Србију и Црну Гору.

Оценила је да највећу препреку за то представља дијалог са Приштином, који би како каже, према неким сценаријима требало да се заврши до краја мандата Федерике Могерини, односно до краја 2019. године.

Она је казала да су друга препрека поглавља 23 и 24 која се односе на правосуђе темељна права - правда, слобода и безбедност.

"Владавина права је носећи стуб европских интеграција, а бројање усвојених закона, стратегија и акционих планова више неће имати толики значај колико деполитизација правосуђа, борба против корупције и организованог криминала", казала је она.

Додала је да у најбољем сценарију Србији би требало дозволити да отвори сва поглавља за која је спремна, наводећи да су тренутно спремна три поглавља и да очекује да се отвори више поглавља него претходне године.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti