Fajter

Politika

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ: Посланици либералних и демократских странака ПРОТИВ КОРЕКЦИЈЕ ГРАНИЦА на Косову

Autor: Фајтер / Н1 / од 06.09.2018.

Посланичка група у Европском парламенту Савез либерала и демократа за Европу (АЛДЕ) поздравила је напоре Београда и Приштине да успоставе нормализацију односа, али је истовремено изразила забринутост због могућности корекције граница и размене територија.

Шеф посланичке групе АЛДЕ Гај Верхофштат поручио је да помирење, мир и стабилност на Западном Балкану морају остати приоритет за све актере у региону.

"Односи на Западном Балкану неће се побољшати кроз промене граница и размене територија. Напротив, једини начин да обезбедите дугорочну стабилност и напредак је да радите на правом помирењу између заједница, превазилажећи етничке поделе, уз кредибилан и постепен напредак у европским интеграцијама”, поручио је он.

Оценио је и да је недавно “зелено светло” Европског парламента за визну либерализацију са Косовом још један корак напред у том процесу.

Европосланик АЛДЕ-а Иво Вајл из Словеније, члан Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије, упозорио је да су идеје о поновном цртању граница и размени становништва увек покретали конфликте и ратове у региону Југоисточне Европе.

“Такви пројекти могу само само да подрију евроатлантску перспективу свих земаља Западног Балкана. Кључно питање у вези са међуетиничким односима је адекватна заштита националних мањина”, поручио је Вајгл,

Следећи састанак председника Србије и Косова, Хашима Тачија и Александра Вучића, биће одржан у петак у Бриселу.

 

Фајтер / Н1 / од 06.09.2018.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti