Fajter

Politika

МОЖ' ДА БИДНЕ, АЛ' НЕ МОРА ДА ЗНАЧИ: Федерика Могерини изјавила да да Европска унија на Балкану "може много да добије, али и да много изгуби"

Autor: Фајтер / Агенције / од 29.08.2017.

Балкан је један од четири приоритета спољне политике Европске уније, изјавила је висока представница ЕУ Федерика Могерини на отварању конференције у Бриселу са амбасадорима Уније и нагласила да "као што добро знају, тамо може много да изгуби али и много добити".

Она је синоћ на почетку дводневног саветовања са шефовима дипломатских представништава Уније у свету нагласила да је "ове године дошло до веома забрињавајућих затегнутости у разним земљама, али су партнери ЕУ на Балкану увек успевали да потврде жељу и способност да напредују на европском путу".

ЕУ им је у томе помогла, али су и сами то били у стању да постигну зато што, како је она навела, "њихово младо становништво то тражи од својих вођа и ти вођи то веома добро знају". Федерика Могерини је додала да је љуте они који кажу да је "Балкан на путу у Европу", истакавши да је "Балкан у Европи", а не неко "задње двориште".

"Ми смо то јасно видели кад је реч о безбедносним изазовима, путевима миграната, економским инвестицијама и многим другим стварима", рекла челница Европске службе за спољнополитичко деловање.

Она је најавила да ће се ових дана (у четвртак) поново састати с председником Србије Александром Вучићем и косовским председником Хашимом Тачијем да би се "ишло даље с дијалогом Београд-Приштина".

"Мислим да за крај овог мандата можемо себи поставити за циљ да дође до битних корака напред када је реч о сваком од наших партнера на путу за чланство у Европској унији", додала је Федерика Могерини.

Она је закључила да ће такође "можда бити тешко, можда и изазов, болно с времена на време радити на помирењу и добросуседским односима, али ако коначно то људи траже од вас, морате то обезбедити, а ми смо ту да омогућимо да се то обезбеди".

Шефица Европске службе за спољнополитичко деловање истакла је да ће приоритети спољне политике ЕУ такође бити безбедност грађана и територије, изградња европске одбране, сузбијање тероризма и илегалне имиграције, као и јачање светског поретка, пре свега кроз УН, у циљу отклањања криза. 



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti