Fajter

Politika

КОХА ДИТОРЕ: Хашим Тачи дао зелено светло за почетак радова на оснивању ЗСО

Autor: Фајтер / Н1 / од 26.03.2018.

Сарадници председника Косова Хашима Тачија најавили су да почиње рад на оснивању Заједнице српских општина (ЗСО), а да ће примедбе које је на споразум дао Уставни суд Косова бити поштоване приликом израде Статута ЗСО, пише дневник Коха диторе.

Тај дневник пише да је Тачи дао налог да почне ангажовање око оснивања ЗСО, иако је то требало да учини Влада Косова.

Дневник пише да је почетак активности на оснивању ЗСО резултат последњег састанка Тачија и председника Србије Александра Вучића 23. марта у Бриселу.

"То што је Тачи 'заробио' процес преговора о нормализацији односа Косова и Србије не узнемирава Владу Рамуша Харадинаја. Међутим, опозиција и аналитичари сматрају злонамерним покушаје косовског председника да постане 'фактор' у дијалогу", пише тај дневник и подсећа да према Уставу председник руководи спољном политиком земље.

Према споразуму о ЗСО, коначно мишљење о сагласности Статута са Уставом Косова даје Уставни суд и тек након његовог позитивног мишљења Статут ЗСО ступа на снагу.

Сагласност Уставног суда је потребна и за било какве измене или допуне Статута.

Уставни суд Косова је 2015. године, на захтев тадашње председнице Косова Атифете Јахјага, закључио да у свих седам поглавља споразума о ЗСО постоје неслагања са тим правним актом.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti