Fajter

Politika

ГАШЕЊЕ ИЛИ ГУШЕЊЕ? Влада Србије не врши репресију над медијима, ВРАЊСКЕ су добијале средства од државе

Autor: Фајтер / Н1 / од 20.09.2017.

Влада Србије је саопштила да се, кад је реч о гашењу недељника Врањске, не ради о гушењу слободе медија, слободне речи или критичког мишљења, имајући у виду износе које су наведене новине добијале од управо од Владе.

Како се наводи у саопштењу, медијска стратегија која је пре три године донета уз широку сагласност медијских удружења, цивилног сектора и међународних институција, дефинисала је повлачење државе из медија.

"Све организације и удружења који су учествовали у креирању медијске стратегије, похвалили су овај принцип уређивања власништва у медијима, као начин да се обезбеди самосталност у њиховом раду. По овом принципу, медији се финансирају по тзв. пројектном принципу односно преко конкурса који организују државне институције, међународне организације и донатори који се баве подршком рада медија", пише у саопштењу.

Влада Србије наводи да је путем конкурса које је организовало Министарство културе и информисања за суфинансирање садржаја, од 2014. до данас, подржала Врањске са укупно 4.475.959 динара.

Влада додаје да недељник Врањске "ни по једном основу не може бити окарактерисан као медиј који је на било који начин дискриминисан од стране конкурсних комисија Министарства културе и информисања и Владе Србије, чак напротив".

Наводи се да је из буџета града Врање, у периоду од 2014. године до данас, новинском издавачком предузећу Врањске исплаћен износ од 9.026.808 динара по различитим основама.

Како се тврди у саопштењу Владе, Врањске се бесправно налазе у просторијама Фонда ПИО који је у надлежности Филијале Врање и додаје се да је "Влада Србије све ове године налазила начин да изађе у сусрет Врањским и превазиђе и те проблеме".

Влада Србије наводи да је само ове године определила већи износ Врањским него што је укупно додељено у периоду од пет година - од 2008. закључно са 2012. годином.

"Из свега наведеног, јасно је да се овде не ради о гушењу слободе медија, слободне речи или критичког мишљења, имајући у виду износе које су Врањске добијале од Владе Републике Србије, а посебно од 2014. године, као и града Врање, већ да је реч о проблему одрживог финансирања са којим се суочавају сви медији широм света", саопштила је Влада Србије.

Власник и главни уредник недељника Врањске Вукашин Обрадовић, који штрајкује глађу због гашења тог медија, пребачен је у уторак увече хитно у болницу. Влада Србије апелује да се решења траже на други начин и додаје да је отворена за дијалог.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti