Fajter

Politika

Барон Ливацки одлучио да окупи СТАРУ БАНДУ: Драган Шутановац и Зоран Живковић договорили заједничко учешће на београдским изборима

Autor: Фајтер / Данас / од 29.12.2017.

Драган Шутановац, председник Демократске странке, након објаве градоначелнике кандидатуре, покушава да окупи бивше председнике ове странке уз ДС.

Шутановац и лидер Нове странке Зоран Живковић постигли су договор о заједничком учешћу на изборима у Београду, незванично сазнаје Данас од извора блиских овим двема странкама.

Како кажу наши саговоници званична потврда договора требало би да се обелодани данас на, како је јуче планирано, заједничкој конференцији за новинаре Шутановца и Весне Ракић Водинелић, председница Савета Нове, која је фигурирала за кандидаткињу НС за градоначелницу Београда.

"У овом тренутку можемо да прецизирамо да смо близу договора са Новом странком и Социјалдемократском странком. Остајемо отворени за договоре у опозицији и желимо да јасно поручимо да је циљ на овим изборима победа над режимом СНС", речено нам је у ДС. У СДС Бориса Тадића се нису изјашњавали ком ће се блоку приклонити.

Како за Данас каже Зоран Живковић, одлука те странке о изласку на изборе биће донета данас. Он није желео да открива карте пред данашњу одлуку. Ипак, чини се да би било изненађење да се Нова одлучи за самостални излазак или сарадњу са неким другим. Подсетимо, иако је НС саопштила да ће њихов кандидат за градоначелника бити професорка Весна Ракић Водинелић,

Живковић је рекао и да је та странка остаје отворена за даље разговоре, па чак и да прихвати неко друго персонално решење уколико страначки органи закључе да је то боља опција. Уз то, Нова је уочи локалних избора у пет општине, одржаних прошлог викенда, позвала своје бираче да гласају за листе ДС. Живковић је раније изјавио и да Нова неће ући у савез са ПСГ Саше Јанковића и Народном странком Вука Јеремића уколико њихов кандидат буде Драган Ђилас. И Јанковић и Јеремић су у међувремену подржали Ђиласа.

Градски одбор демократа је у среду увече донео одлуку да ће Шутановац бити кандидат за градоначелника Београда. Тој одлуци је претходила заједничка седница Председништва ДС и посланичког клуба. Председништво ДС је на тој седници овластило председника странке и председника градског одбора да званично отпочну преговоре са другим странкама и политичким чиниоцима ради стварања "грађанске и социјално одговорне коалиције за предстојеће изборе у Београду".
На питање кога ће још звати на разговоре о заједничком наступу, у ДС нам је речено да се воде разговори са разним политичким организацијама проевропске и социјалдемократске оријентације које деле нашу визију Београда будућности.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti