Fajter

Kultura

ПУТУЈ ИГУМАНЕ: Драгојевић јадиковао по Хрватској, због лошег третмана у Србији сели се у РИЈЕКУ?

Autor: Фајтер / новилист.хр / од 09.06.2017.

У Бук кафеу "Дневни боравак", у Ријеци, представљене су две књиге познатог српског филмског редатиља Срђана Драгојевића.

Српски редитељ најпознатији је по филмовима "Ми нисмо анђели", "Лепа села лепо горе", "Ране" и "Парада", а сад се у Ријеци представио и као књижевник.

У разговору с филмским критичарем Драганом Рубешом, Срђан Драгојевић казао је да му писање сценарија "лежи" као жанр, док је своје сценарије описао као метажанр који је нешто између драме, сценарија и романа.

"Данас ми је, што је парадоксално, у Србији теже да добијем новац за филм него у време рата. Испада да је у ратно доба било више слободе и демократије него у данашње време кад све диктирају корпорације и банке. У 1990-има је било грозно, а данас је још горе – људи немају сталан посао, а због болести добијају отказ. Зато се немојмо заваравати да је ово добро време. Оно што се догађало у деведесетим годинама био је пакао, а сад се само променио облик пакла", сматра Драгојевић.

Срђан Драгојевић себе је описао као филмског активисту који покушава мењати људе набоље. Казао је и да није омиљен у Србији, у којој већ годинама одбијају његове филмове. Рекао је и да доста чита хрватску књижевност и да постоји пуно добрих романа, али се премало екранизују за филм.

Овом приликом честитао фудбалском клубу Ријека, а с обзиром на тренутну ситуацију у Србији размишља о томе да се пресели у Ријеку. Драгојевић је на "вРИску" представио и своју сликовницу "Какаград", у писању које му је помогло и искуство клиничког психолога.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti