Fajter

Hrvatska

ХРВАТСКА ШЕФИЦА ДИПЛОМАТИЈЕ: "Размена територија на Косову утицаће на ЦЕО РЕГИОН; Није добро делити се по етничким линијама"

Autor: Фајтер / Н1 / од 13.09.2018.

Шефица хрватске дипломатије Марија Пејчиновић Бурић упозорила је на опасност прекрајања граница на Западном Балкану, јер се, како је оценила, било каква подела такве врсте може "реплицирати и на друге државе у региону".

Говорећи о Србији и Косову и питању прекрајања граница, после састанка са државним секретаром САД Мајком Помпеом у Вашингтону, Пејчиновић Бурић је рекла да је "изразила забринутост да се говори о размени територија", преноси агенција Хина.

"Мислимо да то није начело на којем су после Другог светског рата функционисале европске земље и да не би било добро радити поделу по етничким линијама, јер би било каква подела такве врсте и размена територија могли донети дестабилизацију и реплицирати се на друге државе и у региону и шире", рекла је она.

Дијалог Србије и Косова, нагласила је, за Хрватску је врло важан и важно је да се дође до договора "који неће угрозити сигурност ни земаља у региону, нити имати шире импликације".

Према речима хрватске министарке, разговарало се и о стању у БиХ уочи избора 7. октобра и о положају хрватског народа у БиХ.

"Упозорили смо на то да су ово избори који су изузетно битни и да је битно да се резултати легитимно примене", додала је.

Говорећи о Македонији где се 30. септембра одржава референдум о имену државе, Пејчиновић Бурић је истакла да се Хрватска нада да ће грађани "направити прави избор".

Марија Пејчиновић Бурић боравила је у дводневној посети САД у уторак и среду, што је прва посета неког хрватског шефа дипломатије Сједињеним Државама после више година.

Хрватска министарка рекла је да је с Помпеом разговарала о билатералним односима, пре свега привредним, питању двоструког опорезивања, као и о укидању визног режима.

 

Фајтер / Н1 / од 13.09.2018.SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.

Povezane vesti