Fajter

Kultura

Мира Бобић, о Србији, земљи РИЈАЛНОСТИ: Школа је за ГУБИТНИКЕ, туците се, ПЉУЈТЕ, и газите преко лешева... ОТИМАЈ, ПРЕТИ, ЛОМИ И ПОБЕДИЋЕШ! Искључи ТВ и започни РЕВОЛУЦИЈУ

Autor: Фајтер / Курир.рс / од 26.09.2017.

Списатељица и сликарка Мирјана Бобић Мојсиловић на Фејсбук страници "Алл Ме" осврнула се на ријалитије који, како дође јесен, крећу да се размножавају, а из године у годину учесници су све агресивнији.

"Дошла је јесен, деца кренула у школу, а Србија се вратила у куће да гледа риалити програме на телевизији и да у њима, парадоксално, проналази врхунску забаву. Јер, шта има забавније у животу него посматрати како се људи, скупљени скоро искључиво по принципу "од зла оца и од још грђе мајке" даноноћно узајамно да извинете, пичкарају, туку, пљују, понижавају, мрзе и газе, свлаче, помињу полне органе, прљаве гаће, показују задњице, подригују, пљују, прде и псују?

Сасвим је разумљиво зашто моћне националне телевизије не снимају драме и серије, не доводе пред своје камере пристојне и паметне људе пошто пристојност, васпитање, памет и интегритет не дижу рејтинг, и "ти људи нису довољно филмични". А школа је, ионако, за губитнике, агресија је једино друштвено исплативо понашање, коме је до морала тај није разумео модерно доба и нек оде у манастир, пошто оно што сви гледају- поручује само једну једину ствар – победнику је све опроштено, чак иако је и тукао и био тучен.

Фото: Драган Кадић

Паре и скандалозна слава, бришу све. Зато, гази преко лешева, урлај, пљуј, псуј, отимај, прети, ломи, пењи се на сто, и победићеш!

Содома и Гомора наших риалити шоу програма, међутим, делеко је опаснија од онога што се на први поглед види. Далеко опасније од све те „стварносне прозе у директном преносу“ јесте нешто друго: риалити програми овакве врсте осим што појам интегритета бришу из вредносног система, и осим што упорно ломе кичму ионако слуђеном, ојађеном малом човеку, и чије ћемо последице тек видети, чине једну страшну ствар: у свом том наизглед стихијском документаризму људских најнижих страсти, ови пројекти промовишу концепт логора као врхунски циљ савременог човека, и његову најбољу могућу судбину, као његову прву и последњу шансу.

Затворени на неодређено време, плаћени да се међусобно мрцваре, али и да покажу како је врхунски циљ задовољити, одобровољити и насмејати господара. Другим речима, опасни, грозоморни експеримент масовне контроле ума, који поручује да смо сви по мало курве, насилници, звери и безвредна бића.

То што у тим гладијаторским аренама нема лавова, и што још увек нисмо видели убиство, ништа не мења на ствари. Јер, промењен је не само језик него и смисао јавног простора, срушене су све ограде, унутар строго контролисане животињске фарме.

Угасити телевизор јесте почетак револуције".



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti