Fajter

Kultura

МИЊА БОГАВАЦ: У Србији о култури одлучују НЕЗНАЛИЦЕ, без икаквог знања о том послу, и то је НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ

Autor: Фајтер / Бета.рс / 25.09.2017.

Учесници дебате "Културна политика и демократија" оценили су данас у Београду да о култури у Србији одлучују људи који се не разумеју у тај посао.

Уредник издавачке куће "Фабрика књига" и часописа "Реч" Дејан Илић је оценио да не може и није добро да Министарство културе одлучује о свему јер онда култура зависи од онога ко дође на власт.

"То се може спречити тако што ће се направити установа које неће из једног центра финансирати актере. Не може се прописивати шта ће се радити у пољу културе, могу се промовисати неке вредности, али не и да њима гушите остале", рекао је Илић на скупу у Прес центру Удружења новинара Србије.

Додао је да треба раздвојити политику странака од политике државе јер у Србији постоји њихово потпуно преклапање.

"Када обликујете образовање и културу показујете у каквом друштву желите да живите", казао је Илић и додао да је неопходна децентрализација културе.

Он је оценио да је актуелна власт "катастрофална", али да је томе како данас у Србији, допринела Демократска странка.

Драматуршкиња Милена Богавац је оценила да је највећи проблем што на местима на којима се одлучују о култури седе људи који се не разумеју у тај посао.

"Седе незналице, а људи који се баве директно културном политиком и доносе одлуке о раду уметника, немају формално образовање у тој области. Тиме се они који имају образовање у култури чине обесмишљеним и обезвређеним", оценила је она.

Модератор дебате и новинарка Даница Вученић је казала да култура већ дуго није међу приоритетима политичког одлучивања и програма, и да су положај уметника и развој институција угрожени.

Дебату "Културна политика и демократија" у оквиру пројекта "Дијалог у центру" су организовале Фондације Центар за демократију и "Фридрих Еберт" из Београда.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti