Fajter

Kultura

ДРАГАН БЈЕЛОГРЛИЋ: "Нестала је средња класа и грађанско друштво, завладало је СВЕОПШТЕ ЗАСЕЉАЧЕЊЕ; Морамо сви да изађемо и кажемо НЕ ТРЕБАЈУ НАМ ПАРТИЈЕ"

Autor: Фајтер / Б92.нет / од 27.10.2017.

О серији која је постала хит, недовршеној генерацији којој припада, компромисима које је направио, глумцима који се троше на бинама политичара, ћерки која демонстрира, али и својој одлуци када ће и како да уђе у политику...

"У транзицији је нестала средња класа и грађанско друштво. Све те серије су се бавиле средњом класом. Како данас да замислиш Гигу Моравца из 'Бољег живота', који као чиновник у некој банци, са женом професорком латинског, живи у салонском стану са троје деце? Данас је то незамисливо! Та промена друштва је један део проблема, а други је свеопште засељачивање. Оно траје годинама и континуирано без обзира на то ко је на власти", казао је у ексклузивном интервјуу за Недељник режисер, глумац и продуцент Драган Бјелогрлић.

"Мене највише боли што смо ми једна од ретких земаља које би могле да имају одговор на културну колонизацију. Имамо аутентичну културу, велико наслеђе у филму и ТВ серијама. А ми се управо ту предајемо", казао је Бјелогрлић.

Деведесетих је, казао је Бјелогрлић, постојао обрачун са позиције професије.

"Сада је настао хаос и несхватање позиције са које треба да делујемо. Ја на пример мислим да су 'Сенке над Балканом' најбољи одговор на свеопшту примитивизацију која се дешава последњих година. Овако имамо ситуацију у којој се елита помирила да је на терену изгубила битку од примитиваца, по кафанама и интервјуима се згражавају над примитивизмом, причају о генијалним серијама које су гледали на ХБО, Нетфликсу или Амазону, и ваљда се надају да ће неки нови политичари то да промене. То је илузија. Само ми сами можемо то да променимо и бијемо битку", рекао је Бјелогрлић у великом интервјуу у којем је причао о компромисима које је направио, глумцима који се троше на бинама политичара, ћерки која демонстрира, али и својој одлуци када ће и како да уђе у политику.

"Када би сва еснафска удружења - а мислим на: удружење уметника, адвокатску комору, Српско лекарско друштво итд. - заузела јасан став према друштву у коме живе, па када се деси нешто као Савамала, било би другачије", рекао је Бјелогрлић.

"Изађемо сви и кажемо: 'Не желимо да живимо у друштву у коме се ово дешава.' Нећемо да радимо. Глумимо. Шта ће нам партије за то? Изађемо као грађани без обзира на политичку опцију, и кажемо да не желимо да живимо у друштву у којем неко изађе ноћу и сруши нешто. Звучи као бајка, али тако ствари функционишу у многим цивилизованим и напредним земљама", рекао је Бјелогрлић.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti