Fajter

Ekonomija

ШТРАЈК ГЛАЂУ У "ГОШИ" Вујичић: Државу није брига за раднике у фабрика које су купили странци

Autor: Фајтер/Агенције од 17. 07. 2017.

Милан Вујичић, председник Штрајкачког одбора фабрике шинских возила “Гоша” из Смедеревске Паланке, заједно са још тројицом колега, ступио је јутрос у штрајак глађу у знак протеста што им страни послодаваца из Словачке годинама не исплаћује зараде.

Истовремено, остали штрајкачи из те фабрике ће од сутра, од седам до 12 часова, блокирати пружни прелаз у том граду на међународном железничком коридору Београд - Солун.

У Штрајкачком одбору тврде да је било много више ревеолтираних радника који су желели да се придруже колегама у овом виду протеста, али је одлучено да нема потребе да сви одједном започну штрајк глађу већ да, у зависности од развоја ситуације, то учине касније.

Док четворица радника буду штрајковала глађу, остале њихове колеге ће од сутра свакоднево од седам до 12 часова блокирати железнички коридор 10, а ако ни то не да очекиване резултате, време блокаде ће се продужавати.

Милан Вујичић, председник Штрајкачког одбора фабрике шинских возила каже за Радио Слободна Европа да је радикализација протеста, после 115 дана шрајка, последица небириге државе за положај радника у фабрикама које су приватизовале стране комапаније, у којима су, по његовим речима, запослени остављени без икакве заштите.

“Ово је изнуђен потез и наша крајња граница у овом тренутку. После тога ћемо да видимо шта ћемо даље и да ли ћемо да изађемо на улице и да протествујемо против власти и против државе”, каже Вујичић.

Срани послодавац, компанија ЖОС из Словачке, која је у међувремену продала фабрику у Смедеревској Паланци фирми са Кипра, дугује радницима “Гоше” више од 600.000 динара појединачно, а радницима годинама нису оверене здравствене књижице нити им је повезан радни стаж.

Због тога Вујичић сматра да је њихова ситуација тежа од положаја радника у крагујевачком “Фиату” и ваљевском “Горењу” који такође штрајкују:

“Ми нисмо у истој ситуацији са ‘Фиатом’ и ‘Горењем’, јер они штрајкују тражећи повећање плата које примају редовно, а ми тражимо плате које нам је неко украо уз помоћ државе”.

Наш саговорник истиче да су се Влада Србије и надлежна министарства оглушила о све апеле социјално угрожених радника и да нису ништа учинили да приволе страног послодавца да поштује законе Србије под изговором да годинама нису знали шта се догађа у “Гоши”.

“Невероватно је да неко пет година не плаћа порез држави, а да држава наводно не зна за то. Они мисле да смо ми дебили или мала деца, а ми смо обични грађани ове земље који, изгледа власти требају само када се гласа, а после не”, поручује Вујичић.

Радници “Гоше”, су након једномсечног штрајка постигли договор са новим послодавцем да им се заостале плате, које по раднику износе преко 600.000 динара, исплате у 16 рата, али тај договор није реализован. Није им исплаћена ни једна рата, као ни обећана социјална помоћ у целости, па су уместо по 100.000 динара добили по 70.000.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti