Fajter

Ekonomija

ДОГОВОР О ПРЕКИДУ ШТРАЈКА У ГОШИ: Повратак на посао када радницима "легне" прва уплата од 30.000 динара

Autor: Фајтер/агенције од 30.08. 2017.

Радници Гоше су одлучили да прекину штрајк, а први радни дан биће онај када добију прву уплату на име заосталих примања, изјавио је председник Штрајкачког одбора Милан Вујичић.

Он је објаснио да је одлука о прекиду штрајка донета након договора руководства са Агенцијом за осигурање и финансирање извоза (АОФИ), која ће са 20 милиона динара помоћи да се заврши посао за Иран. Он је рекао да ће захваљујући том послу радници добити по 30.000 динара ове недеље и још 30.000 динара наредне недеље, као и да ће почети да раде чим добију прву уплату.

"Договор смо постигли са АОФИ, уз асистенцију Министарства привреде. Влада је дала зелено светло за тај посао", навео је Вујичић.
Он је објаснио да је реч о послу који је започет пре годину дана, односно извозу врата за вагоне у Ирану.

Посао за Иран је вредан 400.000 евра и АОФИ ће дати Гоши 20 милиона динара како би тај посао могао да се заврши, што ће бити за око 20 дана.
Затим ће, према његовим речима, Гоша наплатити средства и вратити новац АОФИ.

Како каже Вујичић, 20 милиона динара биће искоришћено за уплате радницима и набавку материјала.

"Ако, на пример, новац добијемо у петак, први радни дан ће бити у понедељак", навео је Вујичић.

Министар привреде Горан Кнежевић је недавно изразио уверење да ће Фабрика шинских возила Гоша из Смедеревске Паланке за неки дан почети да ради у одређеним сегментима.

Министар је рекао и да су преговори са Гошом "мачка у џаку" све док се не појави власник - Лиснарт холдингс лимитид са Кипра.
Он је са радници и руководством Гоше одржао више састанака.

Радници Гоше су више од месеци у штрајку због неисплаћених зарада, а траже и уплату пореза и доприноса, као и повезивање стажа.
У Гоши има око 260 штрајкача, од укупно око 350 радника.

Главни захтев Штрајкачког одбора је да се радницима дају неисплаћене зараде од 2015. Гошу је приватизовала 2007. године словачка фирма ЖОС Трнава, а садашњи власник је "Лиснарт холдингс лимитид" са Кипра. Радници тврде да је то исти власник.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti