Fajter

Ekonomija

Плате вам НОМИНАЛНО расту, а ви сте РЕАЛНО без пребијене паре! Ево у чему је разлика између ова два појма, које нам стално сервирају преко екрана

Autor: Фајтер / Блиц.рс / од 27.09.2017

Плата номинално мања, а реално још мања, или повећање плата номинално веће, ал реално мање од тога. Номинално-реално, шта то значи?

Обрни окрени, назови како хоћеш, рекли би, ништа друго него мања потрошња. Реално.

Да би дочарали, ево две скорашње вести. Прва да је просечна нето зарада (без пореза и доприноса) у Србији исплаћена у августу ове године износила 47.220 динара. Била је номинално за 1,8 одсто мања него у јулу, а реално за два одсто, саопштио је Републички завод за статистику. У поређењу са истим месецом прошле године просечна нето зарада у августу била је већа за 4,3 одсто номинално и за 1,8 одсто реално.

Друга вест. Професор Економског факултета у Београду Милојко Арсић рекао је да плате у Србији у јавном сектору за наредну годину могу да се повећају номинално пет-шест одсто. А то ће реално бити два-три одсто.

И у једном и у другом случају реално је оно што нас се највише и тиче.

Проф. др Љубомир Маџар за "Блиц" објашњава да реално заправо исказује масу добара и услуга које могу да се набаве за тај доходак, док номинално представља једноставно измерено динаре који се добијају путем исплате дохотка. На реално много тога утиче почев од кретања цена, курса...

"У суштини под реално се живи, али номинално је услов да би реално могло да буде. Онај ко нема никакву зараду, међутим не може се надати реалном, па је номинално услов за све", истиче др Маџар.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti