Fajter

Ekonomija

НБС: Девизне резерве за месец дана повећане 277 милиона евра

Autor: Фајтер/агенције од 11. 07. 2017.

Девизне резерве Народне банке Србије износиле су на крају јула ове године 9,94 милијарде евра, што је за 277,7 милиона евра више него претходног месеца, саопштила је данас НБС.

Јулски ниво девизних резерви обезбеђује покривеност новчане масе М1 од 203 одсто и шест месеци увоза робе и услуга, што је двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (укупне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају јула су износиле 8,27 милијарди евра, и веће су за 302 милиона него на крају јуна.

Девизне резерве су у највећој мери повећане по основу интервенција НБС куповином девиза на међубанкарском девизном тржишту (прилив од 220 милиона евра) које су знатно премашиле одливе по основу промене међувалутних односа на међународном финансијском тржишту.

Расту девизних резерви је такође допринело смањење издвајања девизне обавезне резерве банака, сервисирања старе девизне штедње и смањење осталих одлива. Укупни одливи су износили 150,3 милиона евра.

На повећање девизних резерви утицали су и нето приливи по основу кредитне активности државе и нето продаје девизних хартија од вредности у износу од 98,5 милиона евра, као и приливи по основу донација, камата и другим основима у укупном износу од 109,5 милиона евра.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у јулу износио је 669,3 милиона евра и био је за 155,9 милиона евра већи него у претходном месецу. За седам месеци ове године у међубанкарској трговини реализовано је укупно 3,11 милијарди евра.

У јулу је забележена номинална апресијација динара у односу на евро од 0,4 одсто, а НБС је у том месецу интервенисала на међубанкарском девизном тржишту куповином 165 милиона евра ради ублажавања претераних краткорочних осцилација курса, наводи се у саопштењу.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti