Fajter

Ekonomija

Табаковић: Нето девизне резерве 8 милијарди евра

Autor: Фајтер/Агенције од 27. 07. 2017.

Бруто девизне резерве износе 9,7 милијарди евра и да је то у злату 19,3 тона, саопштила је данас гувернер Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић.

Табаковић је, на презентацији годишњег извештаја о финансијској стабилности за 2016.годину, казала да бруто девизне резерве на данашњи дан износе 9,7 милијарди, а да нето девизне резерве износе 8 милијарди евра, што је, каже, оно што омогућава низак ниво премије ризика земље.

Према њеним речима само 1,7 милијарди евра су обавезе према банкама, а све остало су резерве које омогућавају стабиност.
Како је истакла при томе се све време измирују доспеле обавезе које је држава преузела 2008.

Она је рекла да је, према прелиминарним проценама, јавни дуг земље на крају јуна додатно пао на 65,7 одсто бруто друштвеног производа.

Апрецијацијски притисци на динар се очекују до краја лета, након чега ће уобичајено доћи до супротног кретања, али ће НБС зарзати доследност интервенисања на међубанкарском девизном тржишту како би спречила веће дневне осцилације курса, рекла је Јоргованка Табаковић.

Она је истакла да је овим интервенцијама, како на страни куповине, тако и на страни продаје девиза, НБС од почетка ове године остварила позитиван скор од 295 милиона евра, при чему је купила 640 милиона евра, а продала 345 милиона евра. Како је објаснила тиме су девизне резерве НБС повећане за 295 милиона евра.

Табаковић је нагласила да би са аспекта централне монетарне власти било неозбиљно у овом тренутку прогнозирати ниво притисака на динар у предстојећем периоду, поручивши да ће НБС као и до сада интервенисати на међубанкарском тржишту у оба правца, како би обезбедила стабилност домаће валуте.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti