Fajter

Ekonomija

НБС у 2016. зарадила 49 милијарди динара

Autor: Фајтер/агенције 13.07.2017.

Народна банка Србије (НБС) је у 2016. години остварила укупну добит након опорезивања у износу од преко 49 милијарди динара, објавила је НБС у годишњем извештају о резултатима рада и пословању.

У 2015. години НБС је имала добитак након опорезивања од око 34,3 милијарде динара, а у 2014. је износио 80,7 милијарди динара.

Како се наводи у извештају, добит која није проистекла из курсних разлика и ревалоризационих резерви, а која је у 2016. износила 13,7 милијарди динара, расподељује се тако да 10 одсто улази у основни капитал НБС, 20 одсто у посебне резерве НБС, док се 70 одсто ове добити преноси у буџет Србије.

НБС је по том основу у буџет Србије пренела део добити у износу 9,6 милијарди динара.

Најзначајнији приходи и расходи НБС у 2016. били су по основу камата, односно приходи по том основу износили су 9,7 милијарди динара, а расходи 4,7 милијарди динара.

Нето приход по основу камата био је пет милијарди динара, што је за 500 милиона динара мање него у 2015. години.

Приход НБС по основу накнада и провизија износио је 4,3 милијарде динара, док је приход од пословања Завода за израду новчаница и кованог новца био 6,2 милијарде динара.

Расходи НБС за исплату зарада и других примања запослених били су 4,5 милијарде динара.

Нето приход НБС у прошлој години по основу курсних разлика и ефеката уговорене валутне клаузуле износио је 35,5 милијарди динара.

Гувернерка НБС Јоргованка Табаковић је у годишњем извештају централне банке навела да је поносна на чињеницу да је НБС у великој мери допринела добрим резултатима домаће економије.

Према њеним речима, и протеклу годину су обележили ниски инфлаторни притисци из домаћег и међународног окружења, а инфлација је у просеку у 2016. износила 1,2 одсто.

Табаковић је указала да је одржана и релативна стабилност курса динара и то у условима изразите неизвесности у међународном окружењу.
Додала је да је учешће проблематичних кредита у укупним кредитима смањено током прошле године за 4,6 процентних поена, на 17 одсто, што је најнижи ниво од јануара 2011. године.

"Постигнути резултати обавезују нас да и у наредним годинама, у оквирима својих надлежности, останемо потпуно посвећени очувању постигнутог и даљем унапређењу амбијента за доношење одлука о пословању и улагању, потрошњи и штедњи. Као и до сада, у циљу очувања ценовне и финансијске стабилности, а према потреби, НБС ће користити све расположиве инструменте", навела је Табаковић.

 



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti