Fajter

Ekonomija

НБС: Банке у Србији стабилне и високо ликвидне

Autor: Фајтер/Агенције

Банкарски сектор у Србији је финансијски стабилан и високо ликвидан, а депозити свих клијента су сигурни, саопштила је данас Народна банка Србије (НБС).

"Банке које послују у Србији остварују показатеље адекватности знатно изнад регулаторно прописаног минимума од 12 одсто, чиме су још једном потврђени остварена стабилност финансијског система и сигурност депозита свих клијената банка", навела је НБС.

Истакнуто је да је банкарски сектор у целини, али и већина банака, укључујући и оне које нису завршиле годину са профитом, остварио позитиван резултат из редовног пословања, ако се посматрају подаци пре значајних улагања и исправки вредности. То је, како је објашњено, резултат смањења других облика трошкова, уз истовремени пад каматних стопа на производе који се нуде клијентима у измењеним околностима пословања, на које су банке на одговарајући начин одговориле.

"Поједине банке су ради стварања сигурне и стабилне основе за даљи одрживи наставак свог пословања спровеле и чишћења наслеђеног портфолија, што се посебно односи на Комерцијалну банку и Поштанску штедионицу", навела је централна банка и додала да су те две банке чији је највећи акционар Влада Србије адекватно капитализоване и располажу значајним резервама ликвидности на крају 2016. године.

Губици тих државних банака у 2016. години су, по тумачењу НБС, "резултат низа лоших пословних одлука претходних њихових руководстава, која су на тим местима остајала непромењена дуги низ година, и чијим наслеђем се сада и држава и читав банкарски сектор баве кроз решавање проблема проблематичних (НПЛ) кредита, а због чега су у крајњем случају и замењени новим управама".

Лист "Данас" је објавио да су две државне банке, Комерцијална и Поштанска штедионица, у 2016. години имале губитак од 116 милиона евра. Губитак Комерцијалне банке у прошлој години износио је осам милијарди динара, или 65 милиона евра, док је мањак Поштанске штедионице био је 6,3 милијарде динара, односно 51 милион евра, навео је Данас.

Добит пре опорезивања укупног банкарског сектора у 2016. години износила је 18,5 милијарди динара (150 милиона евра).



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti