Fajter

Ekonomija

Бар смо у нечему светски рекордери: Србија има 20.000 синдиката

Највећа препрека за успешну реализацију социјалног дијалога у Србији је актуелни Закон о раду, који у многим сегментима крши и умањује радничка права - рекао је Љубисав Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије.

Како пише Данас, на скупу Форум социјални дијалог "Трипартизам у сенци државе" у организацији Савеза самосталних синдиката Србије, Уједињених гранских синдиката "Независност" и Фондације "Фридрих Еберт" у Србији, он је истакао да одредбе Закона о раду онемогућавају ваљану комуникацију синдиката са послодавцима у сегменту потписивања колективних уговора.

- Са једне стране, успели смо да потпишемо 14 колективних уговора у областима у којима се држава појављује као партнер за остваривање тог процеса. Тамо пак где су нам партнери послодавци, нема никаквог напретка, односно потписивање колективног уговора представља велики проблем. Чак и ако се неки начелни договор постигне, након тога га поништава послодавачка организација. То представља велики проблем нарочито што су послодавци ти у Србији који имају проблем са репрезентативношћу, односно многа предузећа са којима синдикати желе да потпишу колективне уговоре нису чланови репрезентативне послодавачке организације - рекао је Орбовић.

Он се запитао и коме је у интересу да и даље уситњава синдикалну сцену у Србији која је представљена са 20.000 синдиката, а да нико више сем оних синдикалних централа које су заступљене у Социјално-економском савету не може да докаже своју репрезентативност, односно нема потребних 70.000 чланова.

Тања Мишћевић, шефица Преговарачког тима Србије за преговоре са Европском унијом, истакла је да би синдикалци и послодавци преговарачки процес за улазак Србије у ЕУ требало да искористе на најбољи начин за остваривање социјално-економских права и интереса.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti