Fajter

Ekonomija

ЛАЖУ, КРАДУ И ИЗРАБЉУЈУ РАДНИКЕ! Ево у ком случају је дозвољена ИСПЛАТА НА РУКЕ и да ли је то ПО ЗАКОНУ!

Autor: Фајтер / Н1 / од 18.09.2018.

Министарство за рад наводи да Законом о раду није утврђено да ли се зарада запосленом може исплатити "на руке" или је обавеза послодавца да исту уплати на текући рачун.

Портал радник.рс упутио је питање Министарству за рад да ли је законито исплаћивати плату "на руке" имајући у виду да исплата плате у коверти не обезбеђује траг, односно доказ о износу уплаћене зараде.

Када се зарада исплаћује преко рачуна, радник/ца има доказ о томе колико је новца исплаћено и тај доказ може да користи на суду.

"Сматрамо да нема сметњи да се након уплате пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање запосленом исплати зарада без пореза и доприноса у нето износу 'на руке' и том приликом достави и Обрачун зараде, односно накнаде зараде који представља извршну исправу. Приликом исплате зараде 'на руке' и пријема Обрачуна зараде и накнаде зараде, запослени би требало да се потпише да би послодавац имао доказ да је извршио исплату зараде, с обзиром да се иста не исплаћује преко текућег рачуна", пише у одговору Министарства за рад.

У одговору Министарства за рад је наведено и да запослени има право да пред надлежним судом оспорава законитост обрачуна зараде, без обзира на који је начин извршена исплата.

Међутим, како се наводи на порталу радник.рс, проблематично је то што је омогућавањем исплате плате "на руке" раднику одузет доказ о уплаћеном износу зараде.

Уколико послодавац исплаћује "на руке" нижу зараду од минималне по уговору о раду, што је незаконито, радник нема начина да то докаже документацијом. Једини доказ о исплати плате је у овом случају обрачун зараде који су радници дужни да потпишу, често и када је обрачун фиктиван, односно када је у њему наведен нетачан, виши износ зараде у односу на онај који добија "на руке", закључује се у тексту.

 

Фајтер / Н1 / од 18.09.2018.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti