Fajter

Zdravlje

Чак и мала чаша или пива ПОВЕЋАВАЈУ ризик од РАКА ДОЈКЕ, а ево шта га СМАЊУЈЕ

Autor: Фајтер / кликс.ба / од 24.05.2017.

Пола чаше вина или мало пиво дневно повећавају ризик од рака дојке, показало је ново истраживање.

Студија Светског фонда за истраживање рака (WCRF) и Америчког института за истраживање рака (AICR) показала је да здрава исхрана, вежбе, ограничено конзумирање алкохола и контрола телесне тежине могу смањити ризик од рака дојке.

Стручњаци су пронашли доказе да вежбе попут трчања и вожње бицикла смањују ризик од рака дојке код жена у пременопаузи за 17 посто у поређењу са женама које нису активне. Установљено је да велики утицај на смањење ризика од рака дојке прие и послије менопаузе има и дојење. Такође, постоје и ограничени, али сугестивни докази да позитиван утецај има лиснато поврће без скроба, као што су купус, кељ и спанаћ.

С нижим ризиком повезано је и конзумирање хране богате каротеноидима, као што су шаргарепа, парадајз, кајсије и слатки кромпир.

Истовремено, резултати су показали да мала количина вина или пива дневно повећава ризик од рака дојке пре менопаузе за 5 посто и за 9 посто после менопаузе. Ризик од рака дојке након менопаузе повећава и прекомерна телесна тежина.

"Како би се спречио рак дојке, један од најважнијих корака за жене је да не пију алкохол или барем да смање количину. Одржавање здраве тежине и вежбање су такође важни", казала је докторка Рејчел Томпсон.

Истраживачи истичу да не постоји никаква гаранција када је реч о раку, али је важно да жене знају да постоји нешто што ће им помоћи да смање ризик од његовог настајања.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti