Fajter

Vesti

НАСТАВЉА СЕ СЕРИЈА БРУТАЛНИХ УБИСТАВА ВОЂА НАВИЈАЧА: Њихова међусобна борба за превласт на трибинама сваке године односи све више живота!

Autor: пера перић

Љубомир Кића Марковић (39), који је изрешетан прошле недеље у Улици Грчића Миленка на Пашином брду, последња је жртва серије крвавих ликвидација у којима су мете припадници навијачких група, а које безмало трају пуне две деценије.

 

Убијени Марковић био је означен као један од вођа Партизанове навијачке групе Алкатраз, а сумња се да је мотив ликвидације борба за превласт на трибинама. Посебну пажњу јавности изазвала је његова сахрана којој је присуствовало близу хиљаду људи, као и бројне читуље и последњи поздрави које су му упућивале „колеге“ са стадиона.

„Небеска армија“

 

„Горе на небу армија права, што за твоје боје животе је дала“, стихови су који су ођекивали Новим гробљем након што је сандук са његовим телом положен у раку.

 

Стихови ове навијачке песме, која се неизоставно пева на свим Партизановим мечевима, показали су се као истинити јер је број убијених навијача и њихових вођа већи из године у годину. Мотиви тих злочина увек су исти, па у јавности више и да нема недоумица о томе које су то и какве боје за које се тако олако полаже живот.

 

Стручњаци немају сумњу да је организованим навијачким групама спорт само параван за криминалне активности којима се заправо баве.

 

- Њихов примарни посао је трговина наркотицима. Поред тога, раде као обезбеђење по граду, уцењују, изнуђују новац. Неретко су умешани у послове клубова, па по налогу утицајних људи обављају приватне послове. Њихова снага је највећа у кругу самих стадиона, Делије држе Вождовац, Гробари су јаки на Дорћолу, а радовци неприкосновени на Бањици, где чак наводно штите поједине ресторане - тврди за Курир криминолог Добривоје Радовановић.

 

Он појашњава зашто је важно бити вођа навијачке групе.

Bez demokratije

 

- Vođe su te koje ubiraju sav profit od svih nelegalnih aktivnosti kojima se bave. Među njima nema demokratije, vlada stroga podela aktivnosti i zaduženja, ali je vođa taj koji donosi sve odluke, dok ih ostali izvršavaju. Biti vođa danas je vrlo unosan posao, jer su oni zapravo deo uprave kluba - dodaje Radovanović.

 

Glavni dokaz da posredi nije bezuslovna ljubav prema klubu i njegovim bojama jeste činjenica što su mnogi istaknuti pripadnici navijačkih grupa neretko prelazili sa jedne tribine na drugu.

 

- Dešavalo je se da navijači Zvezde pređu u navijačku grupu Partizana. Razlog je mogao biti novac koji dobijaju da organizuju navijanje. Može da dođe do svađe unutar grupe oko raspodela u vođstvu. Sve to nema veze sa navijanjem za sportski klub - objašnjava penzionisani policajac Časlav Ristić.

UBIJENI - ZVEZDA

АЛЕКСАНДАР РОГАНОВИЋ (21) - 18. 9. 2015.

 

Један од вођа навијача Црвене звезде убијен је у сачекуши у Ветернику у Новом Саду.

На њега су пуцали његови пријатељи Миливоје Вучковић (21) и Јован Перишић (22), који су му били на сахрани. Миливоје је осуђен на 15 година затвора, а Јован на 14 година. Мотив овог убиства су наводно проблеми због дроге и подужи сукоби због новца, који су и довели до ликвидације.

ВЕЛИБОР ДУЊИЋ (29) 16. 5. 2014.

 

Вођа навијача групе Хијене убијен је испред сплава „Џимис“ на Дунавском кеју, док је његова другарица Нина Шобота рањена. Наиме, умро је у возилу у којем је упуцан на паркингу.

Za njegovu likvidaciju na optuženičkoj klupi našli su se Goran Knežević i Bojan Starovlah, optuženi da su direktno optuženom za ubistvo, šefu obezbeđenja Vladimiru Đuroviću, pomogli da pobegne i sakrije se, kao i vlasnik splava Miloš Milosavljević i Vuk Musić, jer su uklonili opremu za video-nadzor. Protiv Dunjića, koji je poznat po dilovanju droge i nasilju, podignuto je 40 krivičnih prijava. U trenutku ubistva protiv njega se vodilo pet sudskih postupaka, a iz zatvora je pušten nakon opšte amnestije.

РАЊЕНИ - ЗВЕЗДА

DRAŽEN DRAGAŠ LURČ (36) 28. 7. 2017.

 

Vođa navijača Crvene zvezde upucan je u Beogradu nakon utakmice crveno-belih i Sparte na Marakani.

I on je odbio da razgovara sa policijom. Dragaš pod svojom komandom drži grupu Belgrejd bojs, a u dosijeu ima više od 15 krivičnih i prekršajnih prijava, kao i nekoliko osuđujućih presuda, između ostalog zbog prodaje marihuane u školskom dvorištu na Južnom bulevaru.

БРАНИМИР МАТИЋ БЕЛИ (34) 20. 7. 2017.

 

Један од вођа навијача Звезде рањен је на једном од београдских сплавова.

Полицајцима који су га испитивали о пуцњави није желео да открије ко је пуцао у њега. Иначе, Матић је мало пре тога изашао из затвора пошто је одслужио десетогодишњу казну због тога што је 2006. у близини стадиона Црвене звезде убио Дејана Дивнића (30) и ранио његовог брата Небојшу (36).

ДРАГАН ВАСИЋ ГАГА (41) 1. 2. 2015.

 

У вођу навијачке групе Ултрас непознати нападач испалио је осам метака, од којих су га три погодила у ногу.

Навијач је пре пуцњаве био у теретани на стадиону. Иначе, Васић припада старој гарди Звездиних навијача, уз Владимира Шавију био је један од оснивача навијачке групе Делије 1989. Од 2000. одлазио је само на Звездине утакмице ван Београда, али се дружио с виђенијим звездашима Марком Вучковићем, шефом Ултрабојса, и Велибором Дуњићем.

НАВИЈАЧКЕ ГРУПЕ

 

ПАРТИЗАН

Алкатраз, Забрањени и Јањичари. Припадници Алктраза и Забрањених су у међусобном рату, док су Јањичари посебна група коју чине прелетачи из Црвене звезде и Рада.

 

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА

Делије, Ултра бојс, Ултрас и Бригате. Вође навијача Звезде неретко су учествовале у криминалним радњама и сукобима.

UBIJENI - PARTIZAN

ALEKSANDAR STANKOVIĆ (30) 13. 10. 2016.

 

Vođa navijača Janjičara ubijen je dok je ulazio u svoj automobil u blizini Centralnog zatvora, kod stadiona Obilića, a njegove ubice nisu nađene.

Он је био један од најмоћнијих навијача на јужној трибини. Успешно је избегавао одлазак на петогодишњу робију, на коју је осуђен још 2013. године због трговине дрогом и поседовања оружја, а хапшен је и 2006, када је означен као вођа дилера дроге у београдском насељу Медаковић.

 

АЛЕН КОСТИЋ КУБИ (27) 13. 8. 2016.

 

Вођа навијача групе Забрањени био је добро познат полицији. Убио га је комшија у Железнику и то после проблема који нису у вези са навијањем.

Био је рањен у сачекуши 2013. године. Његов одлазак који је ођекнуо Београдом довео је до тога да његова сахрана буде налик навијачкој трибини током утакмица. Такође, осумњичен је за покушај убиства Југослава Д. (44), кога је претукао штанглом.

 

АЛЕКСАНДАР ЈОКСИЋ (35) 29. 9. 2015.

 

Вођа навијачке групе Јанг бојс убијен је у Раковици. Непознати нападач је на њега испалио четири хица, а последњи, пети метак, Јоксића је погодио у главу.

Kada je policija stigla na mesto ubistva, on je u desnoj ruci držao mobilni telefon, koji je zvonio. Pretpostavlja se da se video s ubicom, s kojim se posvađao, nakon čega je osumnjičeni izvadio pištolj i ispalio smrtonosne hice. Važio je za nekog ko je više bio u zatvoru nego na stadionu. Dugo je sa svojom grupom bio član frakcije Zabranjeni.
RANJENI - PARTIZAN

BRAĆA VAVIĆ

 

Aleksandar je najpre bio vatreni navijač Zvezde, a zatim je prešao da bodri grupu Alkatraz.

Он је 2013. био осуђен на 12 месеци затвора због рањавања Стефана Гајића на Карабурми. Годину дана пре ове пресуде, рањен је у сачекуши, где је погођен у карлицу у близини Пете београдске гимназије. Почетком октобра 2014. године на мети се нашао и Николин и Александров брат Ђура. Наиме, док је седео у возилу на Звездари, на њега је пуцано из аута у покрету, а том приликом остао је неповређен. Никола је био упуцан у ноге испред познатог клуба на Теразијама. Претходно, био је у притвору због рањавања припадника обезбеђења на сплаву „Блејвоч“.

УБИЈЕНИ - РАД

ЗА ШЕСТ МЕСЕЦИ УБИЈЕНА ТРИ ЊИХОВА НАВИЈАЧА - ВАТРЕНО ОРУЖЈЕ

 

ОГЊЕН ЖАНИЋ (26) 24. 5. 2018.

 

На убијеног навијача испаљена су три хица и погођен је у стомак.

Припадао је једној од фракција навијачке групе Рада. Једним хицем у главу убијен је у београдском насељу Видиковац. Према причи сведока, убиству је претходио сукоб две навијачке групе - четири на четири. Арсић је познат полицији као вишеструки извршилац тешких крађа и разбојништава, због чега је и два пута осуђиван.

 

АЛЕКСАНДАР САВКОВИЋ (27) - 17. 12. 2017.

 

Убијен је у пуцњави испред клуба „Нана“ на Сењаку, а пуцњави је претходила свађа више гостију. Савковић је имао позамашан криминални досије у којем су стајале и оптужбе за убиство у покушају, дрогу, оружје, насилничко понашање, разбојништво... Био припадник навијачке групе Јунајтед форс.

Вељко Беливук

НИСМО НЕВИНИ, АЛИ НИСМО НИ ТОЛИКО ЛОШИ

 

Вељко Беливук, звани Веља Невоља, вођа партизанове групе Јањичари, у интервјуу за Њузвик пре неколико година причао је о животу навијача.

- Сви мисле да су пробисвети, наркомани, алкохоличари... А ја имам жену и двоје деце, радим нормално као и други, иде ми стаж, плаћам порезе држави. Нисмо ми невини, не могу то да кажем... Да нас из чиста мира повлаче по новинама. Али нисмо ни толико лоши. Многима смо стали на жуљ, многима који су неисправни, многи су се удружили против нас и десило се то што се десило - казао је Беливук после убиства свог најбољег друга Александра Станковића.

Курир.рс / Екипа Курира

Фото: Бета Бранислав Божић, Приватна Архива



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti